Skip to main content

Zo onderhoud je een snijplank (van SterkInDeKeuken)

Superleuk dat je onze snijplanken in huis hebt of overweegt ze in huis te halen. We kunnen begrijpen dat je het liefst de snijplank altijd in nieuwstaat wil houden. Ook bij ons doen de eerste sneden op een snijplank pijn, maar dat hoort erbij. Een snijplank is een gebruiksartikel. Krassen of markeringen zijn juist een teken van kwaliteit. We leggen je graag uit waarom de markeringen onvermijdelijk zijn, maar geen invloed hebben op de prestaties van de planken.

Zo onderhoud je een snijplank

Je snijplank onderhouden is gelukkig niet zo moeilijk. Zeker niet als je een snijplank van SterkInDeKeuken hebt. Enige onderhoud is af en toe een klein beetje olie. Welke olie je het beste kan gebruiken lees je verderop.

Langere levensduur van jouw messen

De snijplanken zijn gemaakt van het beste materiaal dat er is. Namelijk duurzaam gecertificeerd hout, houtpulp en hars. Dit materiaal is zacht genoeg om jouw messen niet bot te maken, maar hard genoeg om diepe onhygiënische krassen te voorkomen. Het bevordert de levensduur van jouw messen en toch heb je een stevige snijplank.

Maak je geen zorgen over deeltjes

Deze snijplanken zijn niet van plastic, maar van een natuurlijk product: hout. Net zoals bij een houten of plastic snijplank is het volkomen normaal dat er iets met je snijplank gebeurt zodra je ‘m in gebruik neemt. Omdat het hout betreft, heeft het geen invloed op de kwaliteit van het materiaal of op je gezondheid. Deze snijplanken zijn dan ook HACCP goedgekeurd en worden ook gebruikt in de horeca. Met andere woorden: onze snijplanken zijn veilig en hygiënisch. Ze voldoen aan alle strenge eisen en hebben alle certificaten voor veilig gebruik in jouw keuken. Je kan de planken dus met een gerust hart gebruiken. Anders zouden wij het ook niet verkopen (wij gebruiken ze zelf namelijk al 3 jaar met heel veel plezier).

Schoonmaken

Het schoonmaken van de planken doen wij zelf vrijwel altijd met de hand, gewoon met een afwasborstel, warm water en afwasmiddel. Eigenlijk zo gepiept. Mocht je het toch makkelijker willen, dan zijn de snijplanken ook geschikt om in de vaatwasser te doen.

Welke olie snijplank?

Het is dus normaal dat je gebruikerssporen gaat zien op je snijplank. Je houdt de snijplank mooi door deze af en toe in te smeren met druivenpitolie, walnootolie (uiteraard niet bij een notenallergie) of lijnzaadolie. Gebruik geen olijfolie, want dan wordt het plakkerig. Doe de olie op de plank en smeer het uit met keukenpapier. Laat een paar uur intrekken en veeg de overtollige olie eraf. De gebruikerssporen zijn veel minder zichtbaar en je snijplank zal weer gaan stralen.

Heb je onze snijplanken nog niet in huis, wil je het cadeau doen of kan je er wel eentje extra gebruiken? Druk dan hier.