Ossenhaas bakken, dat doe je niet zo 1, 2, 3. En niet omdat het lastig is (want met ons stappenplan is het heel makkelijk) maar omdat het een kostbaar stukje biefstuk is. Echt iets voor speciale gelegenheden, voor als je uit wil pakken! We gaan al watertanden bij het idee… Wij leggen je uit hoe je ossenhaas perfect mals bakt in 9 stappen.
Ossenhaas bakken in 9 stappen
Ossenhaas is het allermooiste stukje van een rund. Het is heel mals, maar ook erg subtiel van smaak. Daarom is het extra belangrijk dat je het op de juiste manier klaarmaakt en op smaak brengt. Dit is hoe…
Tip: Wil je ossenhaaspuntjes bakken? Dan kun je dit stappenplan ook gewoon volgen! Alleen stap 9 kun je overslaan.
Stap 1. Op kamertemperatuur laten komen
Haal de ossenhaas ongeveer 20-30 minuten van tevoren uit de koelkast. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dan zorg je dat het niet taai wordt door het bakken.
Stap 2. Droogdeppen
Dep het vlees rondom droog met een stuk keukenpapier. Dan schroeit het straks mooier dicht en behoudt het z’n vocht.
Stap 3. Kruiden
Breng de ossenhaas op smaak met peper, zout en andere kruiden naar keuze. Smeer het goed in over het hele stuk vlees.
Tip: Onze Biefstuk Bali (van ossenhaas) heeft lekker veel pit!
Stap 4. Pan verhitten
Zet een goede koekenpan met een dunne bodem op het vuur. Laat de pan goed heet worden.
Stap 5. Boter smelten
Voeg per ossenhaas ongeveer 125 gram margarine toe. Wacht tot de boter helemaal is gesmolten, bruist en lichtbruin kleurt.
Wij gebruiken graag Blue Band. Je kunt ossenhaas ook bakken in roomboter, maar voeg dan ook olijfolie toe. Dan heb je de beste verhouding tussen vocht en vet.
Stap 6. Ossenhaas bakken
Dit is het moment, hier draait het allemaal om! Leg de ossenhaas in de pan en bak het vlees naar smaak rare, medium of well done. Hieronder leggen we uit hoelang je het moet bakken voor de juiste bereiding.
Stap 7. Vlees laten rusten
Klaar? Haal het vlees uit de pan en pak het losjes in met aluminiumfolie. Leg dit nog een paar minuten opzij.
Stap 8. Jus maken
Voeg twee eetlepels water toe aan de boter in de pan en laat dit opnieuw bruisen. Gebruik een siliconen spatel om alle gebakken stukjes los te schrapen van de bodem. Gooi dat niet weg! Dat geeft de jus juist heel veel smaak.
Leestip: Hoe maak je jus?
Stap 9. Snijden
Snijd de ossenhaas op de juiste manier aan, namelijk op de draad. Dan is het vlees malser en kauwt het lekkerder weg. Geniet ervan!
Hoelang moet ossenhaas bakken?
Het is lastig te zeggen hoelang een stuk ossenhaas exact moet bakken voor het perfecte resultaat. Dat hangt af van jouw smaak, van de dikte van het vlees en van hoe heet de pan is. Onderstaande tijden kun je als uitgangspunt nemen:
Rare ossenhaas: 30 seconden tot 1,5 minuut per kant
Het vlees blijft erg zacht en geeft (bijna) geen tegendruk als je erop drukt met je spatel.
Medium ossenhaas: 1,5 minuut tot 3 minuten per kant
Het vlees geeft een beetje tegendruk en is niet te zacht, niet te stevig.
Well done ossenhaas: 3 tot 4 minuten per kant
Het vlees geeft veel tegendruk en voelt stevig.
Alles over vlees
Vlees bereiden, je moet maar net even weten hoe je dat goed doet. Daarom hebben we alle slimme trucs en handigheidjes uitgewerkt in verschillende blogs, zoals:
- Biefstuk bakken, zo doe je dat goed
- Hoelang moet kip in de oven?
- Karbonades bakken in 6 stappen
- Zo bak je varkenshaas lekker mals
Klik door onze website voor nog meer tips en receptinspiratie! En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok?
Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: