Skip to main content

Pindakaas maken. Hartstikke lekker, zo’n bammetje met pindakaas en sambal (of ben je meer team peanut butter & jelly?). Maar daar gebruik je natuurlijk wel zelfgemaakte pindakaas voor! Dat is niet alleen veel (!) gezonder maar ook goedkoper dan zo’n dure pot uit de supermarkt. En lastig is het al helemaal niet. Wij vertellen je hoe je in een paar minuten zelf pindakaas maakt!

Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog meer snelle tips en inspiratie!

pindakaas maken

Pindakaas maken: zo doe je dat

In principe is het enige wat je nodig hebt voor zelfgemaakte pindakaas heel simpel: ongezouten pinda’s. Met een aantal toevoegingen kun je het wel nét wat lekkerder en specialer maken, maar het hoeft zeker niet.

Zelf pindakaas maken (ingrediënten)

Voor een klein potje pindakaas (250 gram) heb je nodig:

  • 250 gram ongezouten pinda’s

Extra (optioneel)

  • 2 eetlepels neutrale olie (zoals zonnebloemolie) of notenolie
  • snufje zout
  • vanille-extract
  • suiker
  • snufje Koek & Speculaaskruiden

Hoe maak je pindakaas?

Haal de keukenmachine er maar bij, want die doet vandaag het zware werk! Om zelf pindakaas te maken, heb je een stevige staafmixer of een keukenmachine nodig.

Doe alle pinda’s in de keukenmachine en maal dit totdat de pinda’s fijne stukjes zijn geworden. Schraap de randen af en toe schoon met een lepel of siliconen pannenlikker zodat alles gemalen wordt.

Je kunt nu kiezen tussen gladde pindakaas of pindakaas met stukjes.

Gladde pindakaas

Blijf doormalen totdat de oliën vrijkomen en de pinda’s samen een glad mengsel vormen. Dit kan wel een paar minuten duren en schraap de randen steeds goed schoon.

Pindakaas met stukjes

Voeg nu zelf (noten)olie toe en maal dit kort mee, totdat het geheel voelt als pindakaas. Je kunt het ook anders aanpakken: haal een deel van de pindastukjes uit de mengschaal en houdt die even apart. Maal de rest fijn tot gladde pindakaas en roer vervolgens de achtergehouden stukjes er weer doorheen.

Breng de zelfgemaakte pindakaas eventueel op smaak met een snuf zout, (vanille)suiker, Koek & Speculaaskruiden of vanille-extract.

Leestip: Zo maak je pistachepasta

Recepten met pindakaas

Ook in onze recepten gebruiken we regelmatig pindakaas. Bijvoorbeeld…

Helemaal jouw ding? Dat vind je onze kookboeken vol dranken, snacks en maaltijden sowieso ook wel wat!

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: