Skip to main content

Pizzadeeg zelf maken: zo doe je dat

Er gaat niets boven een goede pizza, toch? Belegd met je favoriete toppings, heel veel kaas, een lekker luchtige bodem en een knapperig randje… Hét ultieme weekendvoer, als je ‘t ons vraagt. We maken ze dan ook regelmatig zelf – helemaal from scratch. Pizzadeeg zelf maken is namelijk totaal niet lastig. Met dit 5-stappenplan kneed jij voortaan het allerlekkerste pizzadeeg!

Pizzadeeg zelf maken zo doe je dat SterkInDeKeuken

Pizzadeeg zelf maken

Het is niet lastig om zelf pizzadeeg te maken, máár je moet wel even weten hoe je het doet. Allereerst zijn er een aantal handigheidjes die je moet weten voor het beste resultaat. Daarnaast heb je een portie geduld nodig: het deeg wordt extra lekker luchtig als je het lang laat rijzen.

De ingrediënten voor zelfgemaakt pizzadeeg

Voor 2 pizza’s heb je nodig:

  • 250 gram patentbloem
  • 150 milliliter water
  • 8 gram olijfolie
  • 6 gram zout
  • 3,5 gram gist (half zakje)

Pizzadeeg zelf maken in 5 stappen

Alle ingrediënten verzameld? Aan de slag!

Stap 1: ingrediënten mengen

Als je zelf pizzadeeg maakt, is dit het moeilijkste gedeelte. Waarom? Omdat je de ingrediënten het best niet allemaal in één keer bij elkaar gooit. Daar krijg je klontjes van en bovendien zijn zout en gist niet de allerbeste vrienden. Zout kan gist namelijk deactiveren (kapotmaken) met als gevolg pizzadeeg dat niet rijst. Houd deze volgorde van ingrediënten aan:

  • Giet het water, het zout en 1/3 van de bloem in een schaal. Mix dit goed door totdat alles is opgenomen. Dit gaat het makkelijkst met een keukenmachine (bijvoorbeeld eentje van KitchenAid of Kenwood)
  • Voeg de gist en olijfolie toe. Mix weer goed door.
  • Voeg vervolgens pas de rest van de bloem toe.

Stap 2: kneden

Kneed dit deeg nu stevig door. Met een keukenmachine duurt het zo’n 5 minuten tot je een soepel deeg hebt, met de hand duurt dat zeker 10 minuten. Het pizzadeeg is goed gekneed wanneer al het water is opgenomen. Het deeg is dan niet meer nat en plakkerig en ziet er mooi egaal en zacht uit.

Stap 3: afdekken

Maak een bal van het deeg en leg deze terug in de mengkom. Maak een schone theedoek vochtig en dek de kom hiermee af.

Stap 4: rijzen

Laat het pizzadeeg nu rijzen op kamertemperatuur. Dit duurt minimaal 1 uur maar liever nog, als je de tijd hebt, zo’n 4 tot 8 uur.

Stap 5: uitrollen

Is de bal flink gegroeid? Dan is het tijd om het deeg te verwerken. Bestuif je werkblad met een beetje bloem tegen het plakken en verdeel het deeg in twee delen. Rol ieder deel uit met een deegroller. Leg het deeg daarna op een pizzaschep, pizzasteen of bakplaat, net hoe je de pizza af gaat bakken. Zorg dat je het oppervlak eerst weer goed bedekt met een laagje bloem zodat de pizzabodem niet vast blijft plakken.

… ooooh, pizza!

Nou, nog niet helemaal natuurlijk. Na het maken van het pizzadeeg ben je nog niet klaar: je moet ze nog beleggen met je favoriete toppings en daarna moet je ze nog afbakken in de (pizza)oven. Wat dacht je van een gouwe ouwe Shoarma Pizza met knoflooksaus? Of een Pizza BBQ Chicken? Deze twee pizza’s vallen bij ons thuis altijd in de smaak!

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: