Skip to main content

Recepten met spekjes: 8x inspiratie

Zoek je naar recepten met spekjes? En dan bedoelen we geen zachte snoepjes, maar van die vettige reepjes uitgebakken spek. Met een rokerig tintje, zout, zacht en knapperig tegelijk. Al met een klein bakje spekjes geef je iedere hartige maaltijd lekker veel smaak en textuur. Spekjes over en wat inspiratie nodig? Hier onze 8 favorieten!

Voordat je verder leest: volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog veel meer inspiratie!

8x recepten met spekjes

Voor de meeste van deze recepten gebruikten we spekreepjes. Je weet wel: van die korte stukjes gerookt spek in een zak of klein bakje. Je kunt ook plakjes spek gebruiken en die zelf in stukken snijden.

Leestip: Zo bak je speklappen mals en krokant

1. Stoofvlees (Boeuf Bourguignon)

Spekjes zijn niet de basis in een grote pan zacht stoofvlees, maar het geeft het geheel wel nét een beetje extra smaak. Je bakt de spekjes al vanaf het begin mee, waardoor het veel vet, zout en dat typische rooksmaakje afgeeft in de saus. Geen vereiste, maar wel écht een aanrader.

Tip: Gebruik siliconen spatels als je stoofvlees maakt! Houten lepels geven veel viezigheid af tijdens het pruttelen.

2. Carpaccio Wraptaart

Je ziet het bijna nooit in restaurants, maar af en toe is het ineens raak: een bordje carpaccio met uitgebakken spekjes als topping. Wat ons betreft maakt dat het echt helemaal af. Superlekker! Daarom voegden we het ook toe aan onze Carpaccio Wraptaart. Ja, dat is precies wat je ervan verwacht!

3. Cheesy Dip Brood

Kaas en spek, een hemelse combinatie. Dit borrelbrood verdrinkt bijna in de smaakvolle kaassaus. Die maakten we van roomkaas, zure crème fraîche en geraspte kaas. De spekreepjes geven het een crispy zoutje.

4. Sweet Chili Doritos

Spek is ook een superlekkere topping op een schaal nacho’s. Het is – net als chips – zout en knapperig. Het voelt dus niet per se als een logische toevoeging, maar doe het maar gewoon wél. Het is echt onbeschrijfelijk goed! Zeker bij deze pittige Doritos.

5. Gebakken Aardappelsalade

Geen fan van aardappelen? Deze Gebakken Aardappelsalade gaat je overtuigen. Mix gebakken aardappeltjes (dat mogen ook restjes gekookte aardappel zijn die je even krokant bakt) met ingrediënten als zoute spekreepjes, frisse bosui en appel, zoete rozijnen en een romig sausje van mayo en crème fraîche.

Tip: Bewaar je kruiden hygiënisch en overzichtelijk in onze kruidenpotjes!

6. Aardappelgratin met Truffel Rollade

Dat klinkt luxe hè? Dat klopt, dat is het ook. Maak dit rond de feestdagen en je scoort sowieso punten. Je verwerkt de spekjes in de romige aardappelgratin. Die maak je op in een tulbandvorm. Staat extra feestelijk!

7. Hartige wafels

Bij wafels denk je vast meteen aan slagroom, aardbeien en poedersuiker. Maar je kunt ze – net als pannenkoeken – ook prima hartig serveren. Mix uitgebakken spekreepjes en geraspte kaas door het beslag en serveer ze met crème fraîche en bieslook. Leuke variatie!

8. Hutspot (met spekjes)

De laatste tip van het lijstje recepten met spekjes is een inkoppertje. Natúúrlijk maak je een bord hutspot af met uitgebakken spekjes. Dat hoort nu eenmaal bij Hollandse stamppot. En vergeet de rookworst ook zeker niet.

Meer hartige gerechten en hapjes

We weten niet hoe het met jou zit, maar wij hebben inmiddels wel zin gekregen in iets zouts… Dus wat dacht je hiervan?

Scroll door de recepten op onze website voor nog veel meer inspiratie! Liever op papier? Bekijk onze kookboeken: