Skip to main content

Runderlappen bakken: zo bak je ze mals

Runderlappen bakken – dat vraagt om geduld én goede technieken. Voor je het weet zit je met taaie runderlappen en is al je moeite voor niks geweest. Wij vertellen je hoe je dit vlees lekker mals bakt in 6 simpele stappen!

Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog meer inspiratie en slimme tips.

runderlappen bakken

Runderlappen bakken in 6 stappen

Runderlappen bakken begint bij het juiste vlees. Want je kunt nog zo enthousiast wrijven, bakken en braden: verse runderlappen van een goede slager zijn sowieso een heel stuk lekkerder dan goedkope lappen van de supermarkt. Als je de keuze hebt, ga dan voor goed dooraderde runderlappen, want het vet zorgt voor extra smaak en mals vlees.

1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen

Haal het vlees ongeveer 30 minuten voor het bakken uit de koelkast. Vlees op kamertemperatuur blijft sappiger en bakt gelijkmatiger. Bak je koud vlees, dan heb je grotere kans op taaie stukken. Dat wil je niet!

2. Dep het vlees droog

Dep het vlees rondom droog met keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat het mooi dichtschroeit en bruinig wordt. Houd je de runderlappen vochtig, dan kan het ‘koken’ in het vocht en daardoor taai worden. Zeker bij grote stukken vlees.

3. Kruiden

Smeer de runderlappen rondom in met peper, zout en eventueel andere kruiden. Als we je zomaar een paar aanraders mogen geven: onze Hot & Spicy Kruidenmix, Italiaanse Kruidenmix en Salty Lemon Kruidenmix doen het erg goed!

4. Verwarm de pan

Zorg dat de pan waar je de runderlappen in bakt écht goed heet is. Voeg een flinke klont boter of een scheut olie toe en laat dit smelten. Zodra de boter gaat bruisen, is de pan heet genoeg.

5. Runderlappen bakken

Leg de runderlap(pen) nu voorzichtig in de hete pan. Bak het vlees eerst 3 of 4 minuten aan de ene kant en draai het daarna om met een tang. Bak de andere kant nog eens 2 of 3 minuten. Hoe dikker de lap, hoe langer je ‘m moet bakken. Zorg dat er genoeg olie of boter in de pan blijft zitten. Het mag niet te droog worden. Voeg anders wat extra vet toe.

Tip: gebruik een siliconen tang. Dat is hygiënisch en veilig!

6. Laten rusten

Na het bakken haal je het vlees uit de pan en dek je het af met een stuk aluminiumfolie. Zo blijft het vlees sappig. Snijd het vlees vervolgens tegen de draad in voor de beste textuur. In dit blog leggen we je uit wat dat precies is, tegen de draad in snijden. Een onmisbare techniek!

Runderlappen stoven, dat kan ook!

In plaats van bakken, kun je runderlappen ook heel goed stoven. Wat je dan kan maken? Stoofvlees natuurlijk! Door vocht toe te voegen tijdens het bakproces, stoof je het vlees lekker mals. En je kunt je he-le-maal uitleven met smaakjes, sausjes en combinaties. Ons favoriete recept voor stoofvlees maken we met paddenstoelen, zoute spekreepjes, rode wijn en friszure Amsterdamse uitjes. En runderlappen natuurlijk.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: