Skip to main content

Saus dik maken: 8x handige trucs

Saus dik maken – het is één van de skills die iedere thuiskok zou moeten beheersen. Niets zo vervelend als een waterig sausje. Bij je pasta, curry of stoofpotje wil je natuurlijk geen soep, je wil sáus. Blijft je saus dun? Wij delen 8 handige trucs met je om ‘m dik te maken.

Saus dik maken

Saus dik maken: 8 manieren

Het indikken van een saus kan op heel veel verschillende manieren. Tussen onderstaande 8 manieren zit sowieso iets passends voor jouw kooknoodsituatie.

1. Inkoken

Een inkoppertje maar het moet toch even genoemd worden: door de saus langer te laten pruttelen, wordt ‘ie vanzelf dikker. Het vocht verdampt dan namelijk. Haal de deksel dus van de pan en laat de saus nog even staan op laag tot middelhoog vuur.

2. Maïzena

Maïzena is een geweldig hulpmiddel in de keuken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als vegan alternatief voor gelatine. Ook kun je er sausjes dik mee maken. Voeg maïzena nooit direct toe aan de saus, dan gaat het klonten. Meng een theelepeltje maïzena met een klein scheutje koud water en meng dit glad. Giet dit bij de saus en roer dit direct goed door. Is het nog niet dik genoeg? Herhaal het nog eens.

3. Roux

Met een roux maak je van alles een mooi, romig en dik sausje. Roux bestaat uit gelijke delen boter en bloem. Smelt 25 gram boter in een pan. Voeg daarna 25 gram bloem in één keer toe. Schep dit met een siliconen spatel (voorkeur) of houten lepel door elkaar en verhit dit zo’n 2 tot 3 minuten. De bloem moet goed garen. Haal de pan van het vuur en laat de roux afkoelen. Giet vervolgens een scheut van de warme dunne saus bij de roux en roer het glad met een garde. Giet het mengsel vervolgens bij de rest van de saus.

Is de dunne saus die je wil binden koud? Dan hoeft de roux niet eerst af te koelen. De regel is:

Warme vloeistof + koude roux
Koude vloeistof + warme roux

Dan lost de roux namelijk mooi op.

4. Gelatine

Met gelatine kun je baksels stijf en stevig maken, maar je kunt er ook sauzen mee indikken. Week één of twee blaadjes (niet te veel dus) gelatine een paar minuten in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine daarna uit en voeg het toe aan de warme saus. Roer totdat het mengsel dikker wordt.

5. Aardappel

Door het zetmeel in aardappel wordt een saus ook romiger en dikker. Voeg een (stukje) aardappel toe aan de saus en pureer dit mee. Aardappelpuree uit een zakje werkt ook!

6. Suikers

Ook met suiker verdik je een mengsel. Denk aan normale suiker, maar ook aan honing, stroop en gedroogde vruchten. Een paar vijgen of dadels, bijvoorbeeld.

Let op: dit heeft natuurlijk wel veel effect op de smaak van de saus. Doe dat dus alleen als het matcht!

7. Ontbijtkoek

In stoofpotten zorgt een plakje ontbijtkoek niet alleen voor een lekker kruidige smaak, het zorgt er ook voor dat de saus indikt. Blijft je stoofpot waterig? Voeg dan dus een plakje ontbijtkoek toe.

8. Crème fraîche

Met verschillende zuivelproducten maak je een saus vanzelf een stuk romiger en dikker. Met crème fraîche bijvoorbeeld, maar denk ook aan mascarpone en ricotta. Laat dit niet te lang meekoken, dan kan het gaan schiften.

De 8 tips om saus in te dikken in het kort: inkoken, maïzena, roux, gelatine, aardappel, suikers, ontbijtkoek en crème fraîche.

Meer receptinspiratie en kooktips?

Hebben we voor je! Op onze website vind je heel veel smakelijke recepten en handige tips.

Wil je ook op de hoogte blijven via onze socials? Volg ons dan op Instagram, Facebook & TikTok. Gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: