Skip to main content

7x saus voor rijst (lekker en makkelijk)

Saus voor bij rijst, daar kunnen we een heel boek over schrijven. Want hoe lekker we rijst ook vinden, het wordt pas echt wat met een smaakvol sausje erbij. De mogelijkheden zijn gelukkig ein-de-loos. Van exotische en zoetige sauzen tot romige en pittige. Dit zijn 7 simpele sauzen waar je iedere rijstmaaltijd lekker mee maakt.

saus voor rijst

7x saus voor rijst

Rijst wordt gegeten in heel veel culturen en landen. En overal eten ze het op hun eigen manier. Heb je inspiratie nodig? Deze 7 sauzen zijn goed gezelschap bij gerechten met rijst.

Tip: zo mislukt je rijst nooit meer! Volg je ons trouwens al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog veel meer handige kooktips en lekkere recepten.

1. Teriyaki

In Japan zijn ze gek op rijst. In sushi, maar ook in andere maaltijden. Teriyakisaus past daar erg goed bij. De saus is diep van smaak en lekker zoet (er zit dan ook flink wat suiker in), maar ook hartig en zout. Giet het over een stukje zalm, garnalen of plakjes biefstuk. Gebakken paprika, edamameboontjes en komkommer passen hier erg goed bij.

Je maakt teriyakisaus met water, sojasaus, donkere basterdsuiker, knoflook, maizena en sesamolie. Hier leggen we je uit hoe je teriyakisaus precies maakt. Tip: vervang de taco’s in dit recept door rijst!

2. Sweet Chili

Heb je weinig zin en tijd om zelf een lekkere saus voor bij rijst te maken? Ga dan voor een dot sweet chili. Dan zit je al snel goed. Deze saus heeft de perfecte balans tussen zoet en pittig en smaakt fantastisch bij (zelfgemaakte) kaassoufflés. Maar ook (of zelfs: juist) bij een roerbakgerecht met rijst. Bijvoorbeeld met Chinese kool en runderreepjes.

3. Pindasaus (dé saus voor rijst)

Pindasaus en rijst, rijst en pindasaus. Een match made in heaven. Pindasaus geeft je rijstmaaltijd een hartige kick met een zoete ondertoon. Voeg extra ketjap toe voor een diepere, zoete saus. Of juist sambal, voor lekker veel pit. Combineer het met bijvoorbeeld kipsaté of tofu, en groenten als sperziebonen of broccoli.

Je kunt pindasaus kant-en-klaar kopen maar ook zelf maken. Dat doe je met water, pindakaas, ketjap manis, sambal oelek, donkere basterdsuiker, knoflook en citroen. In dit recept leggen we je uit hoeveel je precies nodig hebt en hoe je het maakt.

4. Kerriesaus

Een kruidige kerriesaus bij de rijst? Goed plan. Een goede kerriesaus is romig, geel van kleur en lekker kruidig van smaak. Voeg ook gekookte of gewokte groenten toe, zoals spinazie of paksoi. Kip, garnalen, tofu en tempeh – ook die ingrediënten passen er goed bij.

Je maakt kerriesaus met een grote eetlepel kerriekruiden, 25 gram bloem, 25 gram roomboter en 250 ml (kokos)melk. Smelt de boter en voeg de kerriekruiden toe. Voeg na 2 minuten de bloem in één keer toe. Roer dit nog 2 minuten door zodat de bloem goed gaart. Dit is roux. Giet vervolgens steeds een scheutje (kokos)melk bij de roux en blijf goed roeren. Breng de saus op smaak met peper, zout en eventueel knoflook- en uienpoeder.

Tip: gebruik siliconen spatels zodat je je pan niet beschadigt. En het is nog een stuk hygiënischer ook…

5. Nacho-kaassaus

Ook in Mexico zijn ze niet vies van een schaaltje rijst. Hoewel ze het daar traditioneel niet eten met smeuïge nacho-kaassaus, kunnen wij je vertellen dat dit er wel degelijk goed bij smaakt. Combineer het met frisse zelfgemaakte guacamole, bonen, gekruid gehakt en wat frisse tomatensalsa. Hé, daar noemen we zomaar nog een saus 😉

De kaassaus in dit recept heeft een vleugje Mexicaans, heerlijk!

6. Srirachamayonaise

Ga je voor een frisse maaltijd met rijst, dan is srirachamayonaise een lekkere saus om toe te voegen. Je kunt dit in een flesje kopen in de supermarkt, maar het is ook heel makkelijk zelf te maken. Meng mayonaise met een toefje sriracha en maak ‘m zelf zo pittig als je maar wil. In deze Poke Bowl is het echt een hit!

7. Zoetzure saus

‘Zoetzure saus’ is voor veel Nederlanders een bekend fenomeen. We weten allemaal hoe zo’n potje Chicken Tonight smaakt. Maar eigenlijk is het een heel breed begrip, zoetzuur. Er zijn zoveel zoetzure sauzen. Onze Foe Yong Hai-saus is er één van. Het enige wat je nodig hebt, is tomatenpuree, natuurazijn, bloem en suiker.

Diepzoet door de tomaat, zuur en scherp door de azijn. Erg lekker! Combineer het met blokjes ham, ei, ananas (voor de liefhebbers) en groenten als prei, ui en champignons.

De lekkerste gerechten met rijst

Niet op zoek naar een specifieke saus, maar gewoon naar een hele maaltijd met rijst? Wat dacht je van…

Bekijk onze website voor nog véél meer smakelijke recepten voor ontbijt, lunch, diner, dranken en tussendoortjes.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: