Skip to main content

Spareribs maken in 5 stappen (barbecue en oven)

Spareribs maken, dat is echt een activiteit voor de zomer! In de zon met de barbecue aan en daarna in de tuin (of op het balkon) kluiven aan een sparerib. Als je dit varkensvlees op de juiste manier en met een goede marinade klaarmaakt, heb je boterzacht vlees dat makkelijk van het bot komt. Loopt het water je al in de mond? Wij leggen je uit hoe je spareribs mals en kruidig klaarmaakt!

spareribs maken

Spareribs maken

Spareribs kun je op verschillende manieren bereiden. De bekendste (en stiekem toch ook wel de lekkerste) methode is op de barbecue. Daarin kunnen ze rondom lekker lang garen en het geeft ze een rokerig smaakje mee. Maar je kunt spareribs ook heel goed in de oven maken. Als de marinade maar goed is!

Tip: Meer zin in een plantaardige variant? Probeer deze Mais Spareribs dan eens!

Spareribs ingrediënten

Voor 2 flinke porties heb je nodig:

  • 1 kilo spareribs
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml ketjap
  • 30 gram tomatenpuree
  • 50 ml barbecuesaus
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el Hot & Spicy Kruidenmix
  • Zout
  • Peper

Dit is een simpel, maar heerlijk basisrecept voor varkensribbetjes. Gebruik gerust wat andere ingrediënten! Als het geheel maar een zoetig en dik sausje vormt. Voeg bijvoorbeeld sriracha, sambal, sojasaus, citroensap of Worcestershiresauce toe. Dat is ook hartstikke lekker!

Hoe maak je spareribs in 5 stappen? (barbecue en oven)

Spareribs maken is niet moeilijk, je hebt er alleen wel wat tijd voor nodig. Door het vlees op een lage temperatuur heel lang te garen, wordt het supermals! En dat wil je.

Stap 1. Bereid de spareribs voor

Snijd de ribben op maat, zodat ze in je oven of op je barbecue passen. Misschien is dat niet nodig. Verwijder ook het witte vliesje op het vlees. Dep het vlees vervolgens droog met keukenpapier.

Stap 2. Maak de marinade en marineer het vlees

Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar tot een dikke saus. Leg de ribs in een ovenschaal of op een hittebestendige plaat. Gebruik ongeveer 2/3e van de marinade om de ribs mee in te smeren. Niet te zuinig! En zorg dat ze helemaal bedekt zijn. Dek de schaal af met folie en zet de spareribs minimaal 1 uur in de koelkast. Langer mag ook.

Stap 3. Verhit de oven of barbecue

Verwarm de oven of barbecue tot 120 graden. Dat is een lage temperatuur waarop ze langzaam maar gestaag garen. Zorg dat de oven of barbecue helemaal op temperatuur is zodra je de spareribs erop legt.

Stap 4. Spareribs bakken op de barbecue of in de oven

Leg de ribben in de oven of op de barbecue en dek het vlees af met aluminiumfolie. Doe dat met de bolle kant van de ribs naar boven, zodat ze ‘staan’.

Bak de spareribs eerst 2-3 uur. Haal vervolgens de folie eraf en smeer de ribs in met extra marinade.

Stook de barbecue of oven daarna op tot 180 graden. Bak de ribs dan nog eens 45 minuten. Houd ze goed in de gaten: het vlees moet zacht zijn en de buitenkant mag best een beetje knapperig worden.

Stap 5. Glazuur en rusten

Haal de ribs uit de oven of van de barbecue en smeer ze in met het laatste restje marinade. Dek het vlees direct af en laat het dan nog 5-10 minuten rusten. Daarna zijn ze klaar!

Alles over vlees

Spareribs, een biefstukje of een goede karbonade? Dat lusten wij wel. Niet voor niets hebben we al heel wat handige blogs geschreven over het bereiden van vlees. Bijvoorbeeld:

Klik door onze website voor nog meer tips en receptinspiratie of scoor een van onze kookboeken! En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok?

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: