Skip to main content

Ingrediënten

Voor 1 Stroopwafel Cheesecake

Bodem
  • 250 gram stroopwafel snippers (zonder karamel)
  • 100 gram boter
Cheesecake
  • 250 gram roomkaas
  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram witte chocolade
  • 4 stroopwafels
  • 2 eetlepels poedersuiker
Karamelsaus
  • 200 gram kristalsuiker
  • 175 milliliter slagroom
  • 50 milliliter water
  • 20 gram roomboter (kamertemperatuur)
Garnering
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • stukjes stroopwafel
Benodigdheden

Bereidingswijze

Als inwoners van Gouda zijn wij natuurlijk dollll op stroopwafels! Het liefst een super stroopwafel vers uit het ijzer, maar deze Stroopwafel Cheesecake met Goudse stroopwafels gaat er ook goed in. Voor de bodem hebben we stroopwafel snippers gebruikt. Dit zijn gebakken restjes deeg, zonder de karamel. Hier in Gouda overal te koop. Mocht het bij jou niet in de schappen liggen, gebruik dan anderen koeken zoals bastogne, speculaas of spritsen. Een goede voorbereiding is het halve werk: zorg dat alle pannen, potten en deksels afgewassen zijn, want je hebt er een hoop nodig, haha!

Vind je onze recepten leuk? Bekijk dan zeker eens kookboek ‘Echt kei lekker!’  waar ook deze Stroopwafel Cheesecake in staat. Het boek staat bomvol met recepten die je met trots op tafel kan zetten voor familie en vrienden!

Let op: deze Stroopwafel Cheesecake moet 8 uur in de koelkast!

Stap 1
Maal stroopwafel snippers in een keukenmachine. Het mag best nog een klein beetje structuur hebben, zodat je nog ziet dat het stroopwafel snippers zijn geweest. Smelt roomboter in een ruime pan en voeg de gemalen snippers toe. Meng goed door met een siliconen spatel. Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het mengsel over de bodem. Druk goed aan met een lepel en zet de springvorm vervolgens in de koelkast.

Stap 2
Breng voor de karamelsaus water aan de kook met kristalsuiker. Je hoeft niet in de pan te roeren. De karamel wordt vanzelf goudbruin. Verwarm terwijl je wacht de slagroom in een steelpan tot tegen het kookpunt. Zodra de karamel goudbruin is, kan je voorzichtig de slagroom toevoegen en tegelijkertijd doorroeren met een garde (let op: het gaat spetteren). De saus zal in eerste instantie ook omhoog komen, maar het zakt weer vanzelf. Haal de saus van de hittebron en roer de roomboter erdoor. Laat de saus afkoelen.

Stap 3
Smelt de witte chocolade au bain-marie en meng in een kom met de roomkaas. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel door het mengsel zonder al te veel lucht te verliezen. Snijd vier stroopwafels met een scherp koksmes in stukjes en meng door het geheel.

Stap 4
Giet driekwart van de karamel over de afgekoelde koekbodem. Zet 10 minuten in de koelkast. Verdeel het roomkaasmengsel over de karamel en strijk glad. Laat minimaal 8 uur opstijven in de koelkast.

Stap 5
Klop voor de garnering opnieuw slagroom stijf en doe in een spuitzak met een groot kartelmond. Maak de Stroopwafel Cheesecake af met de opgeklopte slagroom, achterhouden karamelsaus en de resterende stroopwafels.