Skip to main content

Varkenshaas bakken: lekker mals met déze trucs

Varkenshaas bakken – als je weet hoe het moet, maak je binnen no time een verrukkelijk stukje vlees klaar. Lekker mals (en zéker niet te droog), zoutig en zacht. Met deze trucs bak je de varkenshaas net zo lekker als bij je favoriete eetcafé!

varkenshaas bakken

Varkenshaas bakken, hoe doe je dat?

In restaurants is varkenshaas ontzettend populair. Dit stuk vlees komt van de onderrug van een varken, uit een spier die veel beweegt. Daardoor is ‘ie lekker mals. Een varkenshaasje smaakt goed bij gebakken aardappeltjes of patat, en frisse salades of gebakken groenten. Een echte klassieker! Je kunt dit stuk vlees ook thuis bereiden, dat doe je zo:

Stap 1) Breng het vlees op kamertemperatuur

Te koud vlees ‘schrikt’ als het ware in de hete pan. Daar kan het vlees taai van worden. Haal de varkenshaas daarom zo’n 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast.

Stap 2) Kruid het vlees

Bestrooi het vlees aan beide kanten met peper en zout. Wrijf dat erin. Wil je de varkenshaas wat meer kruiden? Voeg dan bijvoorbeeld een snuf paprikapoeder of onze Salty Lemon kruidenmix toe.

Stap 3) Verhit de pan

Smelt een flinke klont roomboter in een hete pan en laat dit bruisen. Zo’n 50 gram per haasje.

Stap 4) Bak de varkenshaas

Leg het vlees in de hete pan en schroei de varkenshaas aan één kant in 3 minuten dicht. Beweeg het af en toe heen en weer zodat het niet aanbrandt.

Stap 5) Draai het vlees om

Zet het vuur middelhoog. Draai het vlees om met een spatel of tang en bak de varkenshaas dan nog eens 10 minuten tot de binnenkant rosé is. Varkenshaas hoeft niet helemaal doorbakken te zijn, je kunt het lichtroze veilig eten.

In totaal bak je het varkenshaasje dus ongeveer 13 minuten.

Stap 6) Laat het vlees rusten

Vlees wordt vaak nog malser en sappiger door het even te laten rusten na het bakken. Als je het vlees meteen aansnijdt, lopen namelijk alle sappen eruit. Pak de varkenshaas na het bakken losjes in met aluminiumfolie en laat dit 3 tot 5 minuten rusten. Daarna is de varkenshaas klaar om geserveerd te worden.

Tip: Wil je uitpakken? Maak dan varkenshaasmedaillons. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet!

Tips voor malse varkenshaas

De tip voor écht malse varkenshaas op een rij:

  • Laat het vlees 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Schroei het vlees snel dicht op heet vuur.
  • Laat het vlees 3 tot 5 minuten rusten na het bereiden.
  • Snijd het vlees dwars op de vezels.
  • Varkenshaas mag nog een beetje rosé zijn aan de binnenkant, bak het dus zeker niet te lang. Zo’n 12-15 minuten in totaal is voldoende.

Kan niet mislukken!

Ander stukje vlees?

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: