Skip to main content

Wat is het verschil tussen patentbloem en tarwebloem?

Wat is het verschil tussen patentbloem en tarwebloem? We moeten toegeven: ook wij dachten lange tijd dat patent- en tarwebloem één pot nat was. We gebruikten het vroeger regelmatig door elkaar en wisten niet wat het verschil was. Maar we zijn toch blij dat we nu weten hoe het écht zit met deze bloemsoorten… En jij na het lezen van dit blog vast ook.

verschil patentbloem tarwebloem

Wat is tarwebloem en wat is patentbloem?

Tarwebloem is gemaakt van tarwemeel. Het bevat minder gluten dan bloem van hardere tarwesoorten, zoals durum tarwe. Tarwebloem is geschikt voor taarten, pannenkoeken, cakes of koekjes.

Patentbloem is fijngemalen tarwebloem. Het is dus zachter en bevat meer gluten. Met patentbloem worden je baksels luchtiger en deeg elastischer. Patentbloem is heel geschikt voor pizza’s of voor luchtig brood met een krokant korstje.

Wat is het verschil tussen tarwebloem en patentbloem?

Patentbloem is fijner gemalen, zachter en bevat meer gluten dan tarwebloem. Een ander verschil tussen patentbloem en tarwebloem is de prijs: patentbloem is vaak bijna twee keer zo duur als tarwebloem.

Kun je tarwe- en patentbloem verwisselen?

Ja, dat kan. Echte bakpuristen zullen misschien zeggen van niet, maar voor de gemiddelde hobbykok is het geen enkel probleem om patentbloem te vervangen door tarwebloem en andersom. Met tarwebloem wordt je baksel misschien iets minder luchtig of hoog, maar het zal geen grote problemen opleveren.

En nu je weet hoe het zit met het prijsverschil, kun je dat natuurlijk ook mee laten wegen in je keuze.

Leestip: Wat is het verschil tussen meel en bloem? (Spoiler: dit verschil is wél echt belangrijk…)

Alle bakgeheimen ontrafeld…

Heb je het bakken goed te pakken maar struikel je soms toch nog over de basics? Snappen we. Wij duiken in alle veelgestelde vragen rondom koken en bakken. We noemen maar even: wat is eigenlijk het verschil tussen bruine en witte eieren? Hoe maak je de allerlekkerste, zachte wentelteefjes? Welk vlees gebruik je voor stoofvlees? Met welk basisrecept maak je de romigste botercrème voor je taarten en cakes? Wij zochten het uit!

Op onze website vind je nog veel meer handige keukentips en heerlijke recepten.

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & tips! Gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: