Vlees ontdooien, hoe doe je dat op een veilige en slimme manier? Niets zo zonde als een zorgvuldig ingevroren kipsateetje, dat vervolgens taai en smaakloos uit de vriezer komt. Of nog erger: een karbonaadje waar je een voedselvergiftiging aan overhoudt. En dat terwijl vlees invriezen juist zo handig is! Wij vertellen hoe je je vlees verstandig ontdooit…
Vlees ontdooien: hoe doe je dat?
Wil je vlees vanuit de vriezer eten, dan is het belangrijk dat je het op de juiste manier ontdooit. Doe je dat te snel (of te langzaam, dat kan ook), dan verliest het vlees veel sappigheid. Het wordt dan taai, verliest soms zelfs smaak en de kans op bacteriën neemt toe.
Leestip: 13x recepten met kipfilet
In de koelkast
Vlees ontdooien in de koelkast is de veiligste methode. Het temperatuurverschil tussen het vlees en de omgeving is klein, waardoor het vlees z’n vocht behoudt en bacteriën niet te snel groeien. Het duurt wel lang: al snel een uur of 2 tot 8, afhankelijk van het formaat.
Buiten de koelkast
Niet doen! Op deze manier verspreiden zich te snel te veel gevaarlijke bacteriën. Bovendien verliest het vlees buiten de koelkast snel veel vocht, waardoor het vlees niet meer mals is.
Vlees ontdooien in de magnetron
Altijd handig, een magnetron. Binnen een paar minuten is je maaltijd ontdooid en kun je ‘t eten. Toch raden we je af om vlees in de magnetron te ontdooien. Dit gaat namelijk veel te snel en zorgt voor veel temperatuurverschillen in het vlees. Daar wordt het taai van. Zeker bij grote en dikke stukken vlees. Liever niet, dus.
Vlees ontdooien in water
Een snelle manier om je vlees vanuit de vriezer te kunnen bereiden, is door het te ontdooien in een bak water. Vul een ruime schaal met koud water. Leg het ingepakte vlees hierin en laat dit buiten de koelkast staan. Dit gaat supersnel!
Vond je dit een handige tip? Volg ons dan zeker op Instagram, Facebook of TikTok. Daar delen we er nog véél meer!
Twee belangrijke kanttekeningen:
- Gebruik géén warm water! Dat geeft bacteriën de kans om zich sneller te verspreiden en dat wil je niet. Het is ook niet goed voor de kwaliteit van het vlees.
- Doe dit alleen met goed ingepakt vlees, bijvoorbeeld in een zip-lockzakje. Er mag geen water bij het vlees komen.
Vlees invriezen: dit moet je weten
Eigenlijk zijn we met dit blog al een stap te ver, want het goed invriezen van vlees is minstens zo belangrijk als het ontdooien ervan. Wil je vlees vanuit de koeling invriezen? Doe dat dan zo snel mogelijk en in de originele verpakking. Heb je die niet meer, pak het vlees dan luchtdicht in met een zip-lockzakje of afsluitbaar bakje. Wil je bereid vlees invriezen? Laat het volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Pak het vlees daarna op dezelfde luchtdichte manier in.
Je kunt vlees 2 tot 9 maanden bewaren in de vriezer, afhankelijk van de soort. In dit blog vertellen we je álles over de houdbaarheid van vlees in de vriezer!
Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: