Skip to main content

Vlees snijden: dé tip voor mals vlees

Vlees snijden: veel mensen weten niet hoe belangrijk dat eigenlijk is. Heb je je rekening geplunderd voor een kwalitatief stuk vlees, is het eenmaal gebakken toch een teleurstelling. Verheug je je op een malse hap, blijkt het meer een niveautje schoenzool te zijn. De truc zit ‘m in de allerlaatste stap: het snijden. Ja, echt waar! Wij vertellen je hoe dat zit.

Leestip: Welke groente eet je bij biefstuk? 9 ideeën

vlees snijden

Vlees snijden, hoe doe je dat?

Als je vlees gaat snijden, is het belangrijk dat je op twee dingen let: het mes dat je gebruikt en de richting van het snijden.

Een scherp mes

Vlees snijden doe je het liefst met een groot en goed scherp mes. Zo ‘glijd’ je makkelijk door het vlees zonder al te veel druk te geven. De smaken en sappen blijven op die manier ín het vlees en lopen er niet uit.

Vlees snijden op de draad

Het vlees dat je eet is van spieren van het dier. Dit is opgebouwd uit spierweefsel en spiervezels. Je ziet die ook duidelijk zitten: het zijn langgerekte draadachtige stukjes. In een stuk vlees, zoals een biefstuk of een entrecote, zitten die allemaal dezelfde richting op. Het is belangrijk dat je deze lange ‘draden’ breekt. Je snijdt het vlees dan ‘op de draad’ of ‘tegen de draad’, die termen worden allebei gebruikt voor deze snijtechniek.

Bekijk het vlees voordat je het gaat snijden dus goed. Lopen de spiervezels horizontaal (van links naar rechts), dan snijd je het vlees verticaal (van boven naar beneden) in plakjes of stukjes. Zo worden het malse plakjes of stukjes.

Snijd je het niet goed en dus met de draden mee, dan zal het vlees veel lastiger te kauwen zijn. Het is taaier en draderig. En dat wil je natuurlijk niet!

Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog veel meer inspiratie en tips.

Zo bak je vlees (biefstuk, varkenshaas en meer)

Vlees snijden? Dat doe je nu als een pro met bovenstaande tips. Maar er gaat nog wel meer vooraf aan een goed stuk vlees. Wij hebben nog meer handige blogs geschreven over onze favoriete vleessoorten. Lees hier verder:

Nieuwsgierig geworden? Hier vind je nog véél meer leerzame en lekkere blogs.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: