Wat eet je bij stoofperen? Dit bijgerecht is zó simpel om te maken, maar het is tegelijkertijd ook een absoluut culinair hoogtepunt. Met een portie traditionele kruidige stoofperen maak je ieder diner compleet. Wat serveer je daar dan bij? Wij zetten de beste smaakcombinaties voor je op een rijtje.
Wat eet je bij stoofperen?
Het mooie van stoofperen: ze kunnen de hoofdrol van je maaltijd spelen, maar doen het ook heel goed als subtiel bijgerecht. Het is maar net hoe je ze combineert. Deze aardappel-, vlees-, groente- en kaasgerechten zijn een goede match met stoofperen. En we delen natuurlijk ook nog tips voor nagerechten met stoofpeer.
Leestip: Basisrecept voor stoofperen
1. Aardappelpuree
Aardappelpuree is één van de makkelijkste bijgerechten naast een schaal lauwwarme stoofpeertjes. Het is hartig maar wel heel subtiel van smaak. Het grote voordeel: je kunt hier erg goed een steviger stukje vlees bij serveren… Onze aanraders vind je verderop in deze lijst.
2. Aardappelgratin
Net zo klassiek als stoofperen, is een volle schotel aardappelgratin. Heerlijk zacht en zout met room, spekjes en Gruyère. Wij maakten er ook Truffelrollade bij (ja, dat is net zo spectaculair als het klinkt) en ook daarmee matchen stoofpeertjes mooi.
3. Gebakken aardappels
Nóg makkelijker is een schaal gebakken aardappeltjes. Breng ze op smaak met tijm en rozemarijn, dat zijn kruiden die goed combineren met stoofperen. Pro tip: kook de aardappelen eerst een paar minuten en snijd ze daarna pas in stukjes voor in de oven. Dan worden ze lekker crunchy van buiten, maar zacht van binnen.
4. Karbonade
Karbonades zijn vette stukken vlees vol met smaak. Zeker als je ze klaarmaakt in een lekkere jus! De friszoete smaak van peer past daar top bij. Niet alleen de smaken zijn zo mooi in balans, maar ook de texturen. Vettig en stevig vlees, tegenover zacht fruit.
5. Kip uit de oven
Een indrukwekkend gerecht, dat is een hele kip uit de oven zeker. Serveer het gekruide, malse vlees met de gebakken aardappeltjes hierboven (tip 3) en een schaal zoete stoofperen. Zoete ingrediënten passen supergoed bij de subtiele smaak van kip.
6. Stoofvlees
Stoofperen zijn ideaal voor tijdens een kerstdiner, net als een pan vol zacht stoofvlees. De kruiden in een klassieke stoofpot, gaan erg goed bij de smaakmakers die je gebruikt voor stoofperen. Daarbij: stoof-vlees, stoof-peer. Lekker in thema.
7. Varkenshaas
Een mals, zoutig varkenshaasje, wie houdt er niet van?! Dit stuk vlees doet het goed tijdens etentjes, zoals een kerstdiner. Met zoete peer en een portie haricot verts met spek (zie tip 9) maak je een perfecte klassieke maaltijd.
8. Spek
Wat eet je bij stoofperen? Nou, wat dacht je van spek? Alles wat zoet is, heeft namelijk ook iets zouts nodig. Zo zit het ook met zachte stoofpeertjes. Die komen nog beter tot hun recht als je er iets knapperigs en diep hartigs tegenover zet.
9. Haricot verts (met spek)
Is een winters diner eigenlijk wel compleet als je er geen haricot verts (je weet wel, die rechte knapperige sperziebonen) bij serveert? Omwikkel ze met spek en bak ze af in de oven. Aardappels en een stoofpeertje erbij, perfect!
10. Zuurkool
Zuurkool met stoofpeer lijkt in eerste instantie misschien geen goede match, maar de twee versterken elkaars smaken juist! Net als dat plakjes appel of rozijnen de zure kool echt een boost geven. Probeer het maar eens!
11. Gebakken spruitjes
Spruitjes zijn niet bepaald de populairste groenten, maar we weten zeker dat de schaal wel leeg gaat als je ze bakt of roostert. En met een zoete peer erbij, neutraliseer je het bittere van de spruitjes ook mooi.
12. Rode kool
Appels en rode kool, die combinatie ken je vast wel. Met gestoofde peren heb je hetzelfde effect, maar dan met nóg meer smaak. We willen geen appels met peren vergelijken, maar eh… 😉
13. Roquefort
Deze intense blauwschimmelkaas is er eentje voor de liefhebbers. Op een kaasplankje hoort ‘ie zeker thuis. Serveer het samen met een plakje stoofpeer op een toastje. Wil je helemaal uitpakken, pureer of prak de stoofpeer dan tot een grof geheel en gebruik dit als zoete topping.
14. Gorgonzola
Gorgonzola is net wat milder. De smaak van deze blauwaderkaas is kruidig en lichtpittig, de textuur romig en zacht. Ook deze kaas wordt extra lekker met een zoetje erbij. Zeker een aanrader!
15. Brie
Ben je niet zo van de heftige kazen? Probeer dan eens brie. Deze romige, milde kaas past ook erg goed bij zoete stoofpeer. Nog lekkerder: voeg wat zeezout toe of serveer de kaas en peer op een gezouten toastje.
16. Vanille-ijs
Soms, heel soms, houden wij ons aan het motto ‘less is more’. Zachte stoofpeertjes, gestoofd in wijn en heerlijke kruiden, hebben niet veel meer nodig dan een bolletje koud vanille-ijs. Wil je toch nog iets extra’s? Kook het vocht van de stoofperen dan in met wat extra suiker, zodat het een dikkere saus wordt. Giet dit over het ijs en het warme peertje voor een heerlijk nagerecht!
17. Normandische Crepe Taart
Een simpele pannenkoeken met stoofpeer is al fantastisch, laat staan met een taart van crêpes. Onze Normandische variant maak je met Calvados (sterke gedistilleerde cider) en amandelschaafsel. Laat de appel in het recept achterwege en serveer de taart met een lauwwarm stoofpeertje. Extra lekker met een vleugje Koek & Speculaaskruiden.
Meer receptinspiratie
Vond je dit overzicht met tips handig? Dan heb je misschien ook wat aan deze blogs…
- Wat eet je bij soep? 12x snacks en bijgerechten
- De lekkerste diptips voor bij kaasfondue
- 14x recepten voor in de airfryer
Bekijk al onze recepten hier op onze website, of volg ons op Instagram, Facebook of TikTok. Daar delen we ook veel handige tips voor in de keuken met je. Wist je bijvoorbeeld dat iedereen met deze simpele truc met eetstokjes kan eten…?
Inspiratie nodig voor meer té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: