Skip to main content

Wat is al dente? Al-watte? Als je ooit een pastarecept hebt gevolgd, ben je deze term sowieso wel eens tegengekomen. ‘Kook de pasta al dente’ staat er dan. Maar wat is dat precies? En hoe doe je dat? Je leest het hier.

wat is al dente

Wat is al dente?

De term ‘al dente’ betekent ‘beetgaar’. Of uit het Italiaans letterlijk vertaald: naar de tand. Dit verwijst naar hoe de pasta moet voelen als je erin bijt. Al dente pasta is niet te hard maar ook zeker niet te zacht en slap gekookt. Het is precies stevig genoeg. Gaar, maar niet té gaar. Het houdt een ‘bite’.

Waarom moet pasta al dente zijn?

Oké, laten we beginnen met zeggen dat je niks ‘moet’. Als jij het lekker vindt als pasta stevig en brokkelig is, of juist helemaal doorgekookt, moet je dat vooral doen. Maar die Italianen zeggen ‘t natuurlijk niet voor niks, dat pasta beetgaar moet zijn. Veel mensen vinden beetgare pasta het lekkerst voelen in de mond. Daarnaast komt het beter tot z’n recht in sauzen. Zachtgekookte pasta neemt de saus snel op en daardoor wordt het geheel papperig. Tot slot is al dente pasta gezonder, het zorgt voor een minder snelle stijging van je bloedsuikerspiegel dan doorgekookte pasta. Kijk, weer wat geleerd.

Leestip: Pasta carbonara basisrecept

Hoe kook je pasta al dente?

Het verschilt per pastasoort hoe je deze al dente kookt. Let daarom op deze paar punten:

1. Lezen

Op de verpakking van de pastasoort die je gebruikt staat meestal aangegeven hoelang je pasta moet koken. Houd je daaraan, maar check de pasta al 1 of 2 minuten eerder!

Wil je een handig overzicht van alle kooktijden per pastasoort? Die vind je hier!

2. Water

Kook pasta niet in een te kleine pan en in te weinig water. Gebruik een ruime pan met een ruime hoeveelheid water. Voeg daar ook zout aan toe, zodat je de pasta al smaak meegeeft.

3. Proeven

Vertrouw niet blind op de klok: proef zelf of de pasta beetgaar is of nog even moet.

4. Niet naspoelen

Om de een of andere reden hebben wij, Hollanders, ooit bedacht dat je pasta koud moet naspoelen zodat het niet gaat kleven. Dat is dus juist niet de bedoeling! Zo stopt de pasta te snel met nagaren. Bovendien blijft de saus, waar je de pasta doorheen gaat roeren, nu niet goed aan de pasta plakken.

Leestip: Zo maak je pastasaus van tomaten (makkelijk basisrecept)

Alles over koken en bakken

Wil je nog beter leren koken en bakken? Op onze website delen we nog veel meer slimme tips. Bijvoorbeeld over het omrekenen van recepten van oven naar airfryer, de beste olijfolie om mee te bakken en trucs om eten minder pittig te maken.

En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar vind je nog meer tips en recepten.

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: