Skip to main content
Wat is au bain-marie?

Hoe werkt au bain-marie? Waarvoor gebruik je au bain-marie? En wie is toch die Marie? Op al deze vragen krijg je uitgebreid antwoord! Vanaf vandaag ben jij een topper in het toepassen van deze techniek.

Wat betekent au bain-marie?

Het klinkt heel chic, maar niet als je het naar het Nederlands vertaald. De letterlijke vertaling is ‘waterbad’. En dat is ook precies wat het is. De warme variant gebruiken wij het meest. Bijvoorbeeld om chocolade te smelten.

Hoe werkt au bain-marie?

Au bain-marie is het verwarmen van ingrediënten in een kom of pannetje, die je bovenop een pan met een laagje net niet kokend water zet. De kom of pan mag het water niet raken, zodat een gelijkmatige verhitting mogelijk is. De hete stoom kan niet heter zijn dan 100 graden en biedt dus een perfecte oplossing voor veilige verwarming van ingrediënten of mengsels. Klik op de playbutton hierboven om de instructievideo te starten waarin wij chocolade smelten met deze techniek. Au bain-marie kan je ook gebruiken om te koelen, hier lees je straks meer over!

De stappen uit de video

Vul de onderste pan met een laagje bijna kokend water.
Zet de hittebron op halve stand, zodat het water net niet kookt.
Zet er een kleinere pan bovenop.
Voeg de ingrediënten toe en roer regelmatig.
Check af en toe of het water niet kookt.
Haal van de pan (met het laagje water) en roer goed door.

Wanneer gebruik je de techniek au bain-marie?

Au bain-marie pas je toe als je ingrediënten of mengsels wil verwarmen die niet te heet mogen worden. Bij directe verhitting heb je namelijk een grote kans op verbranding of schifting. Met het smelten van bijvoorbeeld chocolade of het verwarmen van advocaat wil je dit natuurlijk niet.

Waarvoor gebruik je au bain-marie?

Wij gebruiken au bain-marie het meeste voor het smelten van chocolade. Je kan het ook gebruiken voor het maken van Rolo Cheesecake, Advocaat of Crème Bruleé van geitenkaas. Deze techniek is dus ook toe te passen in de oven. Zo wordt crème bruleé bijvoorbeeld in kleine schaaltjes in een grote ovenschaal gezet met een laagje water erin. Hierdoor wordt het geleidelijk gegaard.

En hoe zit dat met de koude variant van au bain-marie?

Een koudwaterbad kan je gebruiken om geleidelijk sauzen, siroop of soep af te laten koelen. Te snelle koeling van soepen en sauzen in de koelkast of vriezer kunnen ervoor zorgen dat het zuur wordt. Met een koude au bain-marie voorkom je dit. Een praktische tip, vul je gootsteen met een laagje koud water en plaats daar je pannetje in. Zorg ervoor dat het waterniveau minder hoog is dan de hoogte van de pan, om ellende te voorkomen. Roer regelmatig voor een gelijkmatige afkoeling.

Waar komt au bain-marie vandaan en wie is toch die Marie?

Marie in au bain-marie is een verwijzing naar Maria van Alexandrië. Zij was een uitvindster en alchemist uit het vroege Alexandrië. Ze heeft ergens in de eerste drie eeuwen van onze jaartelling geleefd. Maria vond deze verwarmingsmethode uit om te kunnen experimenteren met chemische processen. Ze gebruikte het om kostbare metalen te bewerken en elixers te brouwen. Pas in de 14e eeuw is de term au bain-marie geïntroduceerd in ons taalgebruik door Arnaldus de Villa Nova. Na deze tijd werd de techniek steeds meer gebruikt bij de bereiding van voedsel.

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken:

Gek op onze onweerstaanbare recepten?
Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok voor nog meer recepten & foodhacks!