Bier en stoofvlees. Noem een beter duo, als je kan. Mals stoofvlees dat bijna smelt op je tong in een kruidige saus met subtiele hints naar je favoriete drankje. Maar welk bier gebruik je in stoofvlees? Waarmee zorg je voor de perfecte smaaksensatie? Wij helpen je op weg!

Welk bier in stoofvlees?
Anders dan je misschien denkt, doet het bier meer dan alleen een smaakje toevoegen aan het stoofvlees. Het zorgt voor een volle saus en de zuren in het bier helpen om het vlees lekker zacht en mals te maken. Met een goed biertje breng je je stoofvlees dus mooi in balans.
Donker bier
De meeste mensen gaan voor zware, donkere bieren bij stoofvlees. Deze bieren zijn over het algemeen kruidig, karamelachtig en bíjna een beetje hartig. Dat is geen slappe hap: dit proef je zéker terug in je stoofpotje. De beste keuzes: bockbier, trappistenbier en stout. Denk aan winterbock, Orval, Guinness of een La Trappe Dubbel.
Licht bier
Toch kan lichter bier ook. Ga dan niet voor te sterke citrusbieren want dan wordt de saus al snel bitter. Ook is dit minder passend bij hele winterse stoofpotten. Maak je een exotischere stoof? Dan kan een licht biertje erin hartstikke lekker zijn.
Recepttip: Kruidnoten Stoofvlees
3 tips voor koken met bier (stoofvlees)
Kortom: met een uitgesproken biertje zit je al snel goed. Deze 3 tips helpen je om nét iets beter te kiezen met welk bier je gaat koken.
- Gebruik bier dat je ook lekker vindt om te drinken: dan is de kans groot dat het met je stoofvlees ook wel goed komt. Je zult er namelijk altijd iets van terugproeven!
- Gebruik niet te bittere bieren: hele zure of bittere bieren kunnen gaan overheersen. Dat wil je niet!
- Gebruik niet te veel bier: ook dit is een veelgemaakte fout. Je wil niet dat je stoofvlees smáákt naar bier. Het moet een hint geven naar bier.
Wat drink je bij…
En is je stoofpot uitgeprutteld en klaar om opgediend te worden? Dan trek je daar natuurlijk ook een lekker biertje bij open. Kijk, dat smaak naar meer hè? Wil je vaker koken met je favoriete alcoholische dranken (erin of erbij)? Lees dan hier verder:
- Welke wijn bij mosselen?
- Stoofperen in bier
- Asperges, welke wijn drink je daarbij?
- Welke wijn bij sushi? (wit en rood)
- Welke wijn bij kaasfondue? Volg deze 3 regels.
Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog meer slimme kooktips. En heb je onze kookboeken al eens bekeken? Daarin vind je onze allerbeste recepten!