Welk vlees bij spruitjes? En ho, wacht, niet meteen wegklikken! Want ja, spruitjes kun je wel degelijk hartstikke lekker klaarmaken. Die groene knolletjes hoeven helemaal niet bitter te zijn als je het goed combineert. Met een lekker stukkie vlees erbij, komt het echt tot z’n recht. Welk vlees dan? We geven je 6 smakelijke opties.
Tip: je kunt ons ook volgen op Instagram, Facebook en TikTok!

Welk vlees bij spruitjes?
Of je spruitjes nou wokt, kookt, roostert of roerbakt: het wordt lekkerder met een zoute touch. Bijvoorbeeld met dit vlees…
Leestip: Hoelang moeten spruitjes koken?
1. Spekjes
We beginnen deze lijst met een knaller: spekjes. Spekreepjes, een speklapje, het mag allemaal. Spek is lekker zout, knapperig en vettig. Precies wat spruitjes nodig hebben. Hussel de gekookte of gebakken spruitjes door de uitgebakken spekjes, of serveer ‘t er gewoon naast.
Leestip: 8x recepten met spekjes
2. Kip
Oké, toegegeven: kip kan soms een beetje… saai zijn. Maar als je het goed kruidt en lekker klaarmaakt, dan is het een hele mooie gezonde toevoeging aan spruitjes. Marineer de kip bijvoorbeeld met knoflook, rozemarijn en citroen in de oven. Rooster de spruitjes er dan ook meteen bij. Hartstikke lekker.
Leestip: Welke kruiden bij kip?
3. Biefstuk
Tuurlijk, alles wordt lekker met een goed stuk biefstuk (perfect rare, medium of well done) erbij. Maar juist bij spruitjes past dat éxtra goed. Met spruitjes krijgt je biefstuk meteen iets chiques. Iets verfijnds. Iets heel ‘volwassen’. Wij vinden het echt een topcombinatie!
4. Rookworst
Rookworst is zout, rokerig en sappig. Dat temt de bitterheid van spruitjes een beetje. Ook door het vettige van de rookworst krijgen de spruitjes juist meer smaak. Snijd de rookworst in plakjes of stukjes en hussel dat door de spruitjes. Extra lekker met een beetje mosterd.
5. Varkenshaas
Net als nummer 3 van dit rijtje, is varkenshaas een mooi en luxe stuk vlees voor naast spruitjes. Als je varkenshaas goed klaarmaakt (en hier leggen we je uit hoe je dat doet) maakt dat ook de spruitjes ernaast nog lekkerder. Het geeft het een kruidigere en zoetere smaak.
6. Gehaktbal
Gehaktballen en spruiten zijn samen het perfecte oer-Hollandse duo. En dan maakt het eigenlijk niet eens zo uit of je die gehaktballen nou maakt van rund, varken, kip of lam. Leef je uit, zeggen we. Maar maak er dan wel een superlekkere jus bij, daar kun je de spruitjes dan mooi in dippen.
Leestip: Gehaktballen maken in 5 stappen
Meer Hollandse pot
Smaakt dat naar meer? Op onze website delen we nog veel meer recepten van eigen bodem (soms met een twist, soms helemaal zoals ‘t hoort). Lees hier verder:
- Hutspot Bitterballen
- Brabantse Worstenbroodjes
- Hutspot Vulkaan (leuk voor kinderen)
- Gevulde eieren
- En als toetje: Tompouce Taart
Bekijk onze kookboeken voor nog véél meer receptinspiratie.