Skip to main content

Welk vlees in erwtensoep? (4 opties)

Welk vlees in erwtensoep? Koude winterse avond, regen op het raam, ijs op het water. Wij denken dan maar aan één ding: erwtensoep. Eigenlijk lusten we ook best een bakkie midden in de zomer, zo lekker vinden we het. Maar welk vlees hoort er nou eigenlijk in erwtensoep? Wij zetten de opties op een rij.

welk vlees in erwtensoep

Welk vlees in erwtensoep? 4 opties

Als we het hebben over het vlees dat officieel in erwtensoep hoort, begeven we ons een beetje op glad ijs. Iedere provincie, iedere streek en zelfs iedere familie heeft andere tradities. Conclusie: je hebt verschillende opties, dus bepaal gewoon zelf welk en hoeveel vlees je toevoegt aan de erwtensoep.

Leestip: Wat eet je bij soep? (12x hapjes en bijgerechten)

1. Rookworst

We starten met een inkoppertje. Want zeg je erwtensoep, dan zeg je rookworst. Met plakjes of blokjes van deze malse varkensworst vol rokerige smaken, maak je de soep echt af. Het is lekker zout van smaak en dat kun je wel gebruiken als je binnenkomt uit de vrieskou.

2. Varkenspoten of schouderkarbonades

Traditioneel gebruik je stukken varken die je in de soep laat trekken. Dat geeft het geheel heel veel smaak! De meeste mensen gaan voor varkenspoten of schouderkarbonades, maar je kunt ook varkensribben, varkenswangen of zelfs varkensoren gebruiken. Dit haal je het liefst bij de slager in de buurt, die kan je dan ook mooi advies geven!

3. Gerookt spek

Snijd zelf een stuk spek in reepjes of blokjes, of koop een bakje of zakje in de supermarkt. Je hebt twee opties: laat het vlees al meesudderen in de soep (zodat de soep een diepe zoute en vettige smaak krijgt) of bak de reepjes uit en voeg ze toe als knapperige topping. Allebei erg lekker!

Leestip: Zo bak je speklapjes mals en krokant

4. Katenspek

Minder bekend maar ook hartstikke lekker in een Hollands soepie. Deze speksoort wordt eerst gekookt en daarna heel heet gerookt. De smaak is daardoor heel bijzonder. Ook dit vlees kun je mee laten pruttelen óf toevoegen als crispy touch zodra je de soep opdient.

Vlees combineren

Wij raden je aan om sowieso meerdere van deze opties te combineren. Laat het katenspek en/of de varkenspoten bijvoorbeeld meesudderen en voeg de plakjes rookworst op het einde toe. Zo krijgt je erwtensoep lekker veel smaak!

Meer soepen

Of het nu hoogzomer, het frisse begin van de lente of hartje winter is: een soepje doet het altijd goed. Heb je genoeg erwtensoep gegeten, probeer dan eens deze Pindakaas Soep, Lasagne Soep of Doperwten Soep met Munt.

Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we onze slimme kooktips en lekkere video’s ook!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: