Welk vlees gebruik je voor stoofvlees? En hoe krijg je dat dan echt lekker mals en zacht? Wij geven antwoord op deze belangrijke kookvragen. Want als je úren steekt in een lekker kruidig stoofpotje, dan moet het resultaat ook wel uitblinken. We vertellen je over de vleessoorten die geschikt zijn om mee te stoven.
Welk vlees gebruik je voor stoofvlees?
Voor stoofvlees gebruik je het liefst vlees dat veel heeft bewogen. Dat wil zeggen: vlees van delen van de koe die in beweging zijn geweest. Dit vlees heeft veel spierweefsel en dat maakt het mals en zacht. Gebruik dus dit vlees voor stoofvlees:
- Runderriblappen: uit de hals van de koe
- Runderlappen: uit de borst van de koe (het kán maar is wel vrij mager vlees, gebruik liever iets met meer vet of voeg extra vet toe)
- Braadlappen: uit de schouder en achterpoot van de koe (dit vlees is erg mals maar ook aan de magere kant, voeg dan dus wat meer vet toe)
- Sukadelappen: uit de schouder van de koe
Je kunt ook ander mals vlees van runderen gebruiken, zoals biefstuk. Maar laten we eerlijk zijn: dat is wel een beetje zonde van het prijzige en kwalitatieve vlees. Maak dat liever gewoon zo, in z’n geheel klaar. Hier leggen we je uit hoe je de állerlekkerste biefstuk bakt!
Tip: je kunt ook stoofpotten maken van ander vlees. Ook hier geldt: gebruik vettig vlees van delen die in beweging zijn geweest.
3 tips voor zacht stoofvlees
Een stoofpot valt of staat met goed vlees, maar het zegt ook niet alles. In sommige situaties en in combinatie met sommige ingrediënten wordt het stoofvlees gewoon niet altijd zo draderig of mals als je zou willen. Deze 3 tips voor zacht stoofvlees helpen je.
1) Voeg zuur toe
Door een zuurtje wordt het vlees malser. Een zuur ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan stoofvlees is bijvoorbeeld wijn. Maar ook tomaat of citroen(sap of schil) helpen. Een scheutje azijn doet ook wonderen.
2) Laat het vlees nooit koken
Stoofvlees moet stoven en absoluut niet koken. Door het vlees te koken, wordt het juist taai.
In veel recepten moet je het vlees voor in een stoofpot eerst dichtschroeien voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt. Schroei het vlees in porties dicht zodat het niet te nat wordt in de pan. Dan kookt het vlees namelijk ook, en dat wil je niet.
3) Voeg geen koude ingrediënten toe aan het vlees
Daar schrikt het vlees van waardoor het taaier wordt. Het vlees wordt wel weer malser zodra het stoofvlees heet wordt, maar het duurt langer.
Zo maak je het allerlekkerste stoofvlees
Snijd 1 kilogram runderlappen in blokjes en meng dit met peper, zout en 3 eetlepels bloem.
Braad het vlees aan in 30 gram bakboter.
Voeg na een aantal minuten 2 uien en 2 tenen fijngehakte knoflook toe.
Schil 4 peentjes en snijd in ronde plakjes. Voeg dit samen met 2 blaadjes laurier, 4 kruidnagels en 2 takken tijm toe aan de braadpan. Voeg 3 eetlepels appelstroop, 150 milliliter runderbouillon en een bruin biertje toe. Laat het langzaam 3 á 4 uur sudderen. Serveer bij je prakkie of bij zelfgemaakte friet.
Meer receptinspiratie en kooktips?
Op onze website delen we regelmatig handige bak- en kooktips. Weet je bijvoorbeeld hoe je een ei perfect zacht kookt? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen ketjap en sojasaus? Hoe eet je met stokjes als een pro?
Ook voor de lekkerste hapjes en maaltijden zit je bij ons helemaal gebakken.