Skip to main content

Welke aardappel voor friet? (+ 3 tips)

Welke aardappel voor friet? Hoe fan we ook zijn van de snackbar in de wijk, er gaat niets boven zelfgemaakte verse patat. En dan bedoelen we patat van begin tot eind! Van aardappel tot krokant frietje. Maar daar heb je wel dé perfecte aardappelen voor nodig. Wij vertellen je welke je moet hebben en delen 3 slimme tips voor de lekkerste zelfgemaakte friet.

welke aardappel voor friet

Welke aardappel voor friet?

Voor zelfgemaakte friet of patat gebruik je het beste (licht)kruimige aardappelen. Verse kruimige aardappelen hebben de juiste verhouding tussen zetmeel en vocht. Daarmee krijg je zachte patat met een lekker knapperig korstje. Wil je het écht goed aanpakken? Ga dan voor speciale frietaardappelen: die zijn extra geschikt voor knapperige frietjes en mooi lang. Bijvoorbeeld de aardappelsoorten Agria, Santana, Frieslander, Bintje, Markies, Première en Santé.

Je kunt ook patat maken met vastkokende aardappelen, maar die kunnen wel wat slapper worden.

Leestip: Voor aardappelpuree gebruik je het liefst déze aardappelsoort…

Zelf friet/patat maken: 3 tips

Het gebruik van de beste aardappel voor friet is essentieel, maar laten we ook vooral deze 3 tips niet vergeten!

Tip 1. Gebruik verse aardappelen (zie ‘Welke aardappel voor friet?’)

Naast de aardappelsoort, doet ook de versheid van het knolletje ertoe. Hoe verser, hoe beter de friet. Dat wil zeggen: een zachte binnenkant, een knapperige buitenkant.

Tip 2. Gebruik goed en schoon vet

Wij frituren het liefst in zonnebloemolie in een pan, of in speciaal frituurvet in de frituur. Wat je ook gebruikt: zorg dat het vet fris en vers is. Natuurlijk kun je het vet een paar keer gebruiken, maar vis dan wel de viezige bitterbalkruimels en verbrande stukjes eruit. Daar wordt je zelfgemaakte patat straks écht lekkerder van.

Tip: Je kunt ook zelf friet maken in de oven! Hier lees je hoe.

Tip 3. Bak de friet dubbel

Het liefst dompel je de frietjes niet één maar twee keer onder in het vet. Eerst gaar je ze 5 minuten op 160 graden. Daarna haal je de bleke frietjes eruit en maak je het vet heter. Vervolgens bak je de frietjes nog 1 of 2 minuten op 180 graden. Dan zijn ze perfect knapperig!

Snack voor bij de friet

Een frietje zonder snack, dat is als peper zonder zout. Kaas zonder soufflée. Michael zonder Daniël 😉 Wij zetten de lekkerste snackbarsnacks voor bij friet op een rijtje, allemaal zelfgemaakt!

Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we onze beste tips en recepten ook!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: