Nederland is een echt appelland. Nederlanders eten ze niet alleen enorm vaak, we telen ze ook veel op eigen bodem. Het is dan ook niet zo gek dat appeltaart zo populair is in ons land. Maar welke appels gebruik je voor appeltaart? Niet iedere soort is namelijk even geschikt. Wij zetten de opties op een rijtje!
Welke appels voor appeltaart?
Voor appeltaart gebruik je het beste stevige en frisse appels. Zoete appels, zoals Jazz, maken de taart vaak wat flauwtjes van smaak. En sappige appels, zoals Royal Gala, kunnen de taart juist weer zompig maken. Welke appels wij aanraden voor appeltaart? Dat zijn de volgende!
5x appelsoorten voor appeltaart
Zoete appels, zachte appels, zure, frisse, harde… Zó veel dat je door de appelbomen het bos bijna niet meer ziet. Deze soorten gebruik je ‘t best voor de lekkerste appeltaart.
1. Elstar
Elstars zijn echte Hollandse appeltjes. Het is vaak één van de goedkopere soorten in de supermarkt. Lekker stevig, zoetzuur maar zeker niet té zoet. De appel houdt in de oven genoeg vocht vast, dus blijft een beetje knapperig.
Tip: wij maakten hier eerder al eens een heerlijke Appel Kruimel Cheesecake mee! En wat dacht je van deze: Appel Kruimel Licor 43
2. Fuji
Een heerlijke stevige, maar sappige appel. Wij vinden ‘m heel lekker vanwege z’n zoete smaak. Door die smaak kan deze appeltaart wel een beetje té zoet worden. Gebruik je Fuji-appels, voeg dan wat minder suiker toe aan het appelmengsel en/of aan het deeg. Een vleugje citroen kan dan juist weer wonderen doen!
3. Granny Smith
Een flink zure appel, dat is de Granny Smith. Zo uit het vuistje is dat vaak niet zo lekker (en dat is een understatement) maar in een appeltaart des te meer. Zeker in combinatie met suiker, kaneel en het ook al zoete deeg van de taart. Ook blijft deze appel goed stevig tijdens het bakken.
4. Goudreinet
Een ontzettend populaire appelsoort in appeltaarten. Echt mooi zijn ze niet, met hun ruwe en doffe schil, maar ze zijn wél zuur en stevig. Ook tijdens het bakken blijft ‘ie goed stevig. Goudreineten zijn overigens ook ideale appelmoesappels. Zoek je een lekker appelmoesrecept? Probeer onze Zelfgemaakte Appelmoes eens!
5. Jonagold
Ook de Jonagold-appel is lekker in appeltaarten. Hij is zoetzuur en flink stevig. Wel verliest ‘ie vaak vrij veel vocht tijdens het bakken. Dat kan het deeg van de taart een beetje zompig maken. Je kunt dit verminderen door wat paneermeel over de bodem van de taart te strooien voordat je de appel toevoegt.
Dus: welke appels gebruik je voor appeltaart? Dat zijn de Elstar, Fuji, Granny Smith, Goudreinet en Jonagold
Aan de bak!
Goed, je weet nu welke appels je het beste kunt gebruiken en hebt inmiddels vast al een boodschappenlijstje gemaakt. Het internet barst van de heerlijke appeltaartrecepten, dus aan de bak! En eh, geen stress: heb je een stuk appeltaart over, dan kan je die heel goed bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Wil je precies weten hoe je dat goed doet en hoelang je de taart dan nog kunt bewaren? Lees ons handige blog over taart bewaren!
Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: