Welke groente eet je bij biefstuk? Wij hebben inmiddels al heel wat heerlijke combinaties uitgeprobeerd. Zo’n mooi stuk vlees kun je natuurlijk gewoon zo eten, met een lekkere jus en witbrood om erin te dippen. Maar echt voedzaam is ‘t dan natuurlijk niet. Wij geven je 9 heerlijke groenten die de smaak van biefstuk goed naar voren laten komen.
Welke groente eet je bij biefstuk?
Eigenlijk passen heel veel groentesoorten uitstekend bij een stukje biefstuk. Vooral frisse, subtiele en zachte smaken matchen goed. Deze smaken accentueren de zoute en hartige smaak van het rundvlees. Hele sterke en aanwezige smaken kunnen de aandacht afleiden en dat is natuurlijk zonde. Denk aan pompoen of bietjes. Kijk ook uit met de kruiden die je gebruikt. Houd het subtiel!
Leestip: Hoe bak je de perfecte biefstuk?
1. Met een koude salade
Combineer biefstuk met friet of gebakken aardappeltjes en een simpele salade on the side. Meng bijvoorbeeld slamix met stukjes komkommer, cherrytomaatjes en feta of mozzarella. Hussel dit door elkaar met een dressing van olijfolie en balsamico.
2. Met geroosterde courgette uit de oven
Courgette is gezond, subtiel en – als je het goed klaarmaakt – ook heel lekker bij biefstuk. Onze favoriete manier is geroosterde courgette uit de oven. Snijd de courgette in grove stukken, verdeel die over een bakplaat met wat olie en kruiden (bijvoorbeeld onze Italiaanse kruidenmix) en rooster de courgette zo’n 20-25 minuten op 180 graden. Wil je echt goed uitpakken, maak dan eens deze Ratatouille.
3. Met gegrilde groene asperges
Ook groene asperges zijn ultieme luxe naar een biefstukje. Groene asperges zijn het lekkerst als je ze kort bakt in een (grill)pan met wat olie. Binnen 5 minuten ben je klaar. Vergeet ze niet op smaak te brengen met peper en zout.
4. Met gebakken champignons
Biefstuk en champignons zijn een fantastische match! Snijd de champignons (of andere paddenstoelen) in plakjes of grove stukken en bak die bruin in een flinke scheut olie of boter. Schep ze daarna door de jus van de biefstuk. Zó smaakvol! Dit is een erg goede optie voor groenten bij biefstuk met friet.
5. Met geroosterde wortels
Worteltjes zijn lekker zoet en kruidig van smaak. Soms een beetje intens, maar als je ze niet te zacht kookt, is het een heerlijke knapperige en frisse toevoeging aan een portie biefstuk. Nog lekkerder: rooster de wortels. Dat doe je in een (grill)pan met wat olie. Je kunt ze ook insmeren met olie en in hun geheel zo’n 20 minuten roosteren in de oven. Breng op smaak met peper en zout.
6. Met coleslaw
Een populaire frisse salade vol smaak die het vooral goed doet tijdens barbecues, naast een stukje vlees en gepofte aardappel. De salade is lekker knapperig, romig en fris. Ga je voor een verfijnde maaltijd? Dan is deze coleslaw minder geschikt. De dressing is gemaakt van onder andere mayonaise, en dat kan de aandacht afleiden van biefstuk.
7. Met gekookte sperziebonen
Heerlijk, een portie frisse sperziebonen. Naast een portie biefstuk zijn ze fijn neutraal van smaak, fris en heel gezond. Kook de sperziebonen niet te lang, zodat ze een beetje knapperig blijven. Biefstuk is trouwens ook lekker met erwten of tuinbonen!
Leestip: Hoelang moeten sperziebonen koken?
8. Met geroosterde tomaten
Geroosterde tomaten smaken goed bij zo’n beetje alles, zo ook bij biefstuk! Zorg wel dat je zoete tomaten van goede kwaliteit gebruikt, zoals romatomaten. Die zijn minder zuur en ‘streng’, en dat is lekkerder naast een mals stukje vlees. Hoe maak je die tomaten dan klaar? Bestrijk ze met wat olie, peper en zout en schuif ze zo’n 20-25 minuten in een oven op 180 graden.
9. Met paprika
Paprika is lekker fris en smaakt op allerlei manieren goed bij vlees. Geroosterd, gepureerd, gebakken of gewoon rauw. Op ons Broodje Biefstuk combineren we biefstuk met paprika, rucola en frisse ui. Extra lekker!
Biefstuk met groenten: zo maak je dat
Een goed stukkie biefstuk, dat kunnen wij wel waarderen. Na jarenlang bakken en braden hebben we inmiddels de állerbeste manier om biefstuk klaar te maken onder de knie. En die delen we graag met jullie! In dit blog vertellen we hoe en hoelang je de lekkerste biefstuk bakt.