Welke rijst gebruik je voor nasi? En met welke soort is het, eh ja, niet te nassen? Een simpele vraag met een behoorlijk complex antwoord. Ieder land, iedere cultuur en iedere familie heeft namelijk eigen tradities als het op dit rijstgerecht aankomt. Toch is er één rijstsoort die het vaakst wordt gebruikt. Daarmee maak je nasi lekker luchtig en vol smaak! Wij vertellen je er meer over.
Wat is nasi precies?
Voordat we in de details duiken, vertellen we eerst eens wat nasi eigenlijk is. Nasi is een populair gerecht in de Indonesische en Maleisische keuken. Veel andere landen en gebieden hebben hun eigen variant hierop, zo bestaat er bijvoorbeeld ook Surinaamse nasi. Nasi is in principe altijd een combinatie van gekookte rijst met groenten, vis of vlees en veel kruiden. Je kunt er alle kanten mee op!
Welke rijst gebruik je voor nasi?
Voor nasi gebruik je het beste langkorrelige rijst, zoals jasmijnrijst. Het heeft een zachte textuur, een lichte geur en subtiele smaak. De rijstkorrels zijn niet te plakkerig en dat is perfect voor luchtige nasi.
Andere langwerpige rijstsoorten zijn basmati- en pandanrijst. Ook daar kun je nasi mee maken.
Hoe kook je jasmijnrijst?
Spoel de jasmijnrijst goed af voordat je het kookt. Zo spoel je overtollig zetmeel weg en kook je de rijst lekker fluffy en niet plakkerig. Doe dat in een vergiet en totdat het water bijna helder is.
Doe de rijst vervolgens met anderhalf keer de hoeveelheid water in een pan. Breng dit aan de kook en dek de pan af. Roer het af en toe door met een houten of siliconen spatel.
Laat de jasmijnrijst na het koken nog 10 minuten afgedekt staan in de pan. Hussel de rijst daarna goed door.
Waarom gebruik je geen andere rijst voor nasi?
Simpel: andere rijstsoorten hebben een andere textuur en missen de subtiele smaak en aroma’s van jasmijnrijst.
Maar we gaan hier niet met een vingertje wijzen: gebruik vooral de rijst die jíj lekker vindt of gewoon nog in huis hebt. Wel zo praktisch. Bovendien valt of staat een bord nasi pas écht met goede kruiden, de juiste bereiding en de toevoeging van andere ingrediënten.
Meer kooktips
Op onze website delen we nog véél meer kooktips en handige feitjes die iedere hobbykok zou moeten kennen…
Hoe bak je champignons bijvoorbeeld lekker bruin en níét zompig?
Hoelang moet een hele kip in de oven?
En wat is eigenlijk het verschil tussen bloem en meel?
PS Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we veel tips en heerlijke recepten!
Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: