Zweedse Balletjes

By 7 oktober 2019november 6th, 2020Diner, Tussendoortjes

Ingrediënten

Voor circa 20 balletjes

Balletjes
  • 500 gram rundergehakt
  • 50 gram paneermeel
  • 2 eetlepels gehakte dille
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel witte peper gemalen
  • olie om in te bakken
Saus
  • 200 milliliter kookroom
  • 50 milliliter kokend water
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel gehakte dille
  • 1 runderbouillonblokje
Benodigdheden
  • cocktailprikkers

Bereidingswijze

Zweedse Balletjes die IKEA serveert, maak je vanaf nu gewoon thuis. Met verse ingrediënten misschien nog wel lekkerder dan de winkelversie. Maar of deze Zweedse Balletjes echt lekkerder zijn, dat bepaal jij zelf!

Wil je meer geheime recepten bekijken van grote ketens? We hebben onder andere McNuggets van McDonalds tussen onze recepten staan, maar ook Biefstuk zoals Restaurant Loetje die serveert.

Stap 1
Maak het gehakt op smaak met dille (houd wat achter voor de garnering), gesnipperde ui, een ei, witte peper, fijn zout en paneermeel. Meng alles goed door elkaar voordat je er balletjes van draait. Voor gelijkmatige garing hebben wij ervoor gekozen om de balletjes af te wegen. Maak elk balletje 30 gram.

Stap 2
Bak de balletjes aan alle kanten bruin in een klein beetje olie. Verplaats de balletjes naar de zijkant van je pan. Maak van een bouillonblokje en kokend water sterke runderbouillon. Giet in het midden van de pan. Voeg ook de mosterd, worcestersaus en kookroom toe. Meng in de pan tot het een saus wordt. Meng de balletjes erdoor. Voeg op het laatste moment wat fijngehakte dille toe. Is de saus te dik? Geen paniek. Door water toe te voegen maak je de saus weer wat dunner.

Stap 3
Serveer de balletjes op een bord met prikkertjes.

Wil je meer zien?
Volg ons gezellig op Instagram voor nog meer foto’s, video’s en stories!