Ken je orzo al? Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is eigenlijk familie van de pasta. Als je op zoek bent naar iets nieuws om je gerechten mee op te fleuren, is orzo zeker het proberen waard. In deze blog vertel ik je alles over deze veelzijdige pastasoort en geef ik je handige tips om ermee aan de slag te gaan in de keuken.
Wat is orzo eigenlijk?
Orzo, ook wel bekend als risoni, is een kleine pastavormpje dat eruitziet als een grote rijstkorrel. De naam ‘orzo’ komt uit het Italiaans en betekent ‘gerst’, omdat het qua vorm lijkt op gerstkorrels. Ondanks dat orzo eruit ziet als rijst, is het gemaakt van durumtarwemeel en water, net als andere pasta’s.
Het verschil met ‘gewone’ pasta zit vooral in de vorm en bereidingstijd. Orzo kookt snel gaar, meestal binnen 8-10 minuten. Deze snelle bereidingstijd maakt het een ideaal ingrediënt voor als je weinig tijd hebt maar toch lekker wilt koken. Je kunt het trouwens perfect afmeten met onze voorraadpotten, die niet alleen mooi zijn maar ook super praktisch!
De oorsprong van orzo
Orzo komt oorspronkelijk uit Italië, maar wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in de Griekse en Midden-Oosterse keuken. Het is echt zo’n ingredient dat in verschillende keukens een eigen draai heeft gekregen. In Griekenland wordt het bijvoorbeeld vaak gebruikt in soepen en stoofschotels, terwijl het in Italië meer als risotto-achtig gerecht wordt bereid.
In het Midden-Oosten vind je orzo vaak terug in salades en als bijgerecht. Het leuke aan orzo is dat het zo veelzijdig is. Je kunt het met bijna alles combineren – van verse groenten tot kruidige stoofpotten.
Hoe gebruik je orzo in de keuken?
Orzo is een van de meest veelzijdige pasta’s die er bestaan. Je kunt het op zoveel manieren gebruiken! Hier zijn enkele mogelijkheden:
Orzo in soepen
Orzo is geweldig in soepen. Het zuigt de smaken op en geeft je soep meer body. Probeer eens een kippensoep met orzo, groenten en wat van onze kruidenmixen voor extra smaak. Het mooie van onze kruidenmixen is dat ze tot 5x meer inhoud hebben dan potjes uit de supermarkt, dus je doet er lekker lang mee!
Orzo als risotto
Maak eens ‘orzotto’ – risotto maar dan met orzo. Het bereidingsproces is vergelijkbaar: je fruit ui aan in olie, voegt de orzo toe om even te roosteren en giet er dan beetje bij beetje warme bouillon bij. Roer regelmatig tot de orzo gaar is en voeg op het laatst wat geraspte Parmezaanse kaas toe. Een goed siliconen spatel komt hier goed van pas – de spatel plakt niet aan het eten en beschadigt je pan niet tijdens het roeren.
Orzo in salades
Koude orzo-salades zijn perfect voor de lunch of als bijgerecht bij de barbecue. Kook de orzo, laat het afkoelen en meng het met gesneden groenten, feta, olijven en een dressing van olijfolie en citroen. Je kunt hier je eigen draai aan geven met jouw favoriete ingrediënten.
Orzo als bijgerecht
In plaats van rijst of aardappelen kun je orzo serveren als bijgerecht. Kook het in bouillon voor extra smaak en roer er wat boter en verse kruiden door. Supermakkelijk maar toch net even anders!
Populaire gerechten met orzo
Er zijn heel wat bekende gerechten waarin orzo schittert. Hier zijn enkele klassiekers die je zeker eens moet proberen:
Griekse giouvetsi
Dit is een traditioneel Grieks gerecht met orzo en vlees (meestal lam of rund) dat langzaam in de oven wordt gegaard. De orzo neemt alle smaken van het vlees en de kruiden op, waardoor je een superrijk en smaakvol gerecht krijgt.
Italiaanse minestrone met orzo
Een klassieke Italiaanse groentesoep waarin orzo wordt gebruikt om de soep wat substantiëler te maken. Je kunt hier gemakkelijk je eigen variatie op maken met seizoensgroenten.
Midden-Oosterse orzo-salade
Een verfrissende salade met orzo, komkommer, tomaat, rode ui, munt, peterselie en een dressing van citroensap en olijfolie. Vaak wordt er ook feta aan toegevoegd voor wat extra smaak en textuur.
Tips voor het koken van orzo
Orzo is niet moeilijk klaar te maken, maar er zijn wel wat dingen waar je op kunt letten voor het beste resultaat:
- Kook orzo net als andere pasta in ruim water met zout
- Houd de kooktijd goed in de gaten – orzo kan snel te gaar worden
- Spoel de orzo na het koken af met koud water als je het voor een koude salade gebruikt
- Als je orzo in soep gebruikt, let dan op dat het blijft doorgaren in de hete soep
Een handige tip: orzo plakt snel aan elkaar. Om dit te voorkomen, kun je na het afgieten wat olijfolie door de orzo roeren. Als je het bewaart in de koelkast, doe dan ook een beetje olie bij om klonteren te voorkomen.
Orzo vs. risottorijst: wat is het verschil?
Mensen verwarren orzo vaak met risottorijst, maar er zijn wel degelijk verschillen. Risottorijst (zoals arborio of carnaroli) is echte rijst met een hoog zetmeelgehalte, waardoor je risotto romig wordt. Orzo is pasta en heeft dus een andere structuur en bereidingswijze.
Eigenschap | Orzo | Risottorijst |
---|---|---|
Basisingrediënt | Durumtarwemeel (pasta) | Rijst |
Kooktijd | 8-10 minuten | 18-20 minuten |
Textuur na koken | Al dente, zoals pasta | Romig, maar met bite |
Het voordeel van orzo is dat het sneller klaar is dan risottorijst. En als je geen zin hebt in het continue roeren dat een risotto vereist, is een orzotto een fijn alternatief!
Orzo bewaren: zo doe je dat
Ongekookte orzo kun je net als andere pasta lang bewaren in een droge, koele omgeving. Onze voorraadpotten zijn hier perfect voor – ze houden je orzo luchtdicht afgesloten en zien er ook nog eens stijlvol uit in je keuken.
Gekookte orzo kun je 3-5 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Als je merkt dat het wat aan elkaar plakt, kun je het even opwarmen met een scheutje water of bouillon om het weer los te maken.
Receptidee: mediterrane orzo-salade
Om je op weg te helpen, deel ik graag een simpel maar lekker recept voor een mediterrane orzo-salade:
Kook 200 gram orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water en laat uitlekken. Meng in een grote kom de orzo met 1 gesneden komkommer, 250 gram gehalveerde cherrytomaatjes, 1 gesneden rode ui, 100 gram verbrokkelde feta, en een handje zwarte olijven. Maak een dressing van 4 eetlepels olijfolie, het sap van 1 citroen, 1 teentje geperste knoflook en 1 theelepel van onze Italiaanse kruidenmix. Giet de dressing over de salade, meng goed door en laat minstens 30 minuten in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Dit recept is geweldig voor een lunchbox of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis. Met een goede snijplank is het snijwerk zo gedaan!
Veelgestelde vragen over orzo
Is orzo gezonder dan gewone pasta?
Orzo is qua voedingswaarde vergelijkbaar met andere pasta’s gemaakt van durumtarwe. Het bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën en koolhydraten als andere pastasoorten. Er zijn ook volkoren varianten beschikbaar die meer vezels bevatten.
Moet je orzo voor het koken wassen?
Nee, orzo hoeft niet gewassen