
Welke snijplank is nou écht de beste? Eentje die stevig ligt en lekker snijdt, van veilig materiaal is gemaakt (géén microplastic-horrorscènes alsjeblieft) en makkelijk schoon te maken is. Welk materiaal heeft welke voor- en nadelen? Met zoveel verschillende snijplanken op de markt is het lastig kiezen. Daarom hebben wij een handige checklist voor je gemaakt. Zo weet je precies waar je op moet letten als je een nieuwe snijplank gaat kopen.
Tip: Meteen de beste snijplank bekijken en kopen? Klik hier!
De verschillende soorten snijplanken
In principe kun je van ieder materiaal een snijplank maken. Maar ja, het ene materiaal werkt nou eenmaal lekkerder en frisser dan het andere. Dit zijn de populairste:
- Plastic snijplanken
Voordeel: mag in de vaatwasser. Nadeel: geeft microplastics af. - Houten snijplanken
Voordeel: veilig natuurlijk materiaal. Nadeel: kan niet in de vaatwasser en heeft veel onderhoud nodig. - Bamboe snijplanken
Voordeel: duurzaam materiaal. Nadeel: splijt snel als je de plank veel gebruikt. - Glazen snijplanken
Voordeel: hygiënisch en stevig. Nadeel: is zwaar en maakt je messen snel bot.
Geen van deze materialen heeft alleen maar voordelen. Maar… er is er eentje die het beste van alles combineert.
Checklist: waar moet een goede snijplank aan voldoen?
Ben je op zoek naar de beste snijplank, check dan deze punten:
- Is de snijplank plasticvrij?
Plastic planken bevatten microplastics die los kunnen laten en in je eten en het milieu terechtkomen. - Mag de plank in de vaatwasser?
Dat werkt wel zo praktisch wanneer je de keuken na het koken weer opruimt.
- Ligt de plank stevig tijdens gebruik?
Veel planken liggen nét niet vlak op het aanrecht waardoor ze gaan wiebelen. Dat is gevaarlijk bij het snijden (en ook gewoon heel irritant).
- Is de plank duurzaam?
Gaat ‘ie lang mee en is het materiaal duurzaam geproduceerd?
- Is de plank hygiënisch?
Het is belangrijk dat er geen geurtjes, kleuren en bacteriën achterblijven in het materiaal.
Tip: Wil je de checklist later nog eens bekijken? Sla dit blog op of maak een screenshot.

Onze tip: deze snijplank is het beste!
Onze snijplanken hebben de voordelen van alle materialen gecombineerd. Dat durven we wel te zeggen!
- Ze zijn gemaakt van hout, houtpulp en natuurlijke hars (en dus géén plastic en microplastics).
- Ze hebben een duurzaam FSC-keurmerk.
- De planken mogen gewoon in de vaatwasser.
- Het gladde oppervlak houdt je scherpe messen langer scherp.
- De snijplanken zijn antibacterieel en houden geen geurtjes vast.
- Ze blijven stevig op je aanrecht liggen dankzij de antislip-dopjes (die aan beide kanten zitten, zodat je de plank ook om kunt draaien).
Het enige wat je hoeft te doen is de plank af en toe insmeren met druivenpit-, walnoot- of lijnzaadolie. Dan blijft ‘ie jarenlang mooi. Verder is het snijden, de vaatwasser in, klaar.
Tip: Ook plastic spatels laten microplastics los. Onze siliconen zijn een hygiënisch en veilig alternatief!
Beste snijplank kopen
Je koopt deze superfijne snijplanken in onze eigen webshop. Daar vind je nog veel meer producten om koken en bakken leuker en makkelijker te maken. Bijvoorbeeld scherpe koksmessen en onze eigen kookboeken bomvol lekkere recepten.