Ingrediënten
Voor 2 bakplaten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 10 gram Koek- en Speculaas Kruidenmix
- 4 eetlepels melk
- 1 theelepel zout
- chocoladeletter of repen chocolade naar keuze
- SterkInDeKeuken Koksmes
- SterkInDeKeuken Spatelset
Bereidingswijze
Sinterklaas komt jaarlijks met zijn pakjesboot aan in Nederland. Ondanks dat de kruidnoten al sinds eind augustus in de winkel liggen, is dit wel een goede reden om aan het bakken te slaan! Ook bij ons begon het twee weken geleden al te kriebelen. De overheerlijke geur afkomstig uit de bakkerij van Jumbo zorgde ervoor dat we zin hadden om zelf kruidnoten te gaan maken. Hop, een pak Koopmans de winkelwagen in. Thuis aangekomen bleek dat we alleen twee eetlepels water toe moesten voegen. Even kneden, rollen, portioneren en that’s it. Saaie bedoeling, niet zo heel lekker en minder voldoening. Daarom nu een snelle kookvideo om jou te overtuigen dat kruidnoten zelf maken absoluut niet moeilijk is!
Tijdens de videomontage betrapten we onszelf op de fout dat ook wij, foodies, twee benamingen gebruiken voor dit baksel: pepernoten en kruidnoten, maar hoe zit dit nu precies? Kruidnoten zijn de bruine bolletjes met een kruidige smaak en pepernoten zijn zachter en lichter van kleur. Pepernoten worden van een ander soort deeg gemaakt, namelijk hetzelfde deeg als van taai-taai.
In de elfde eeuw werd Sinterklaas beroemd in Europa. In de achttiende eeuw namen zijn pieten pas kruidnoten mee, want in die eeuw namen zeelieden de verschillende specerijen die samen ‘speculaas’ vormen pas mee van hun verre reizen. Koek- en speculaas kruiden kan je tegenwoordig natuurlijk in de supermarkt kopen, maar onze eigen kruidenmixen zijn natuurlijk het allerlekkerst. Je vindt de Koek & Speculaas Kruidenmix in onze shop!
We gaan in dit recept uit van twee volle bakplaten met kruidnoten. Eet smakelijk!
Kruidnoten bakken
Stap 1
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Stap 2
Kneed de boter, de basterdsuiker, de Koek- en Speculaas Kruidenmix, het zelfrijzend bakmeel en zout goed door elkaar. Dit kan met de hand of met behulp van een mixer/keukenmachine met deeghaken.
Stap 3
Verdeel de melk over het beslag en meng het opnieuw, zodat het een soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Stap 4
Maak lange gelijkmatige rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes en vorm hier kleine balletjes van. Leg ze op de bakplaat (bekleed met bakpapier) en druk ze absoluut niet aan, in de oven zakken deze namelijk vanzelf uit.
Stap 5
Bak de kruidnoten in de oven in in ca.13 min. gaar en lichtbruin. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Kruidnoten dippen in chocolade
Stap 1
Begin pas met onderstaande stappen als de kruidnoten volledig zijn afgekoeld.
Stap 2
Zet een pan met en klein laagje water op het vuur en zorg dat het water net niet kookt. Zet bovenop de pan een kom of een andere pan die op de rand van de pan blijft hangen en het water niet raakt.
Stap 3
Breek de chocolade en doe dit in de kom. Spatel steeds door totdat alle chocolade is gesmolten. Zet hierna het vuur uit en spatel nog even goed door.
Stap 4
Haal de (afgekoelde) kruidnoten door de chocolade, laat goed uitlekken en plaats de chocolade kruidnoten op bakpapier om af te koelen. Wacht totdat de chocolade kruidnoten helemaal gestold zijn.