Skip to main content

Deze ‘Tonijn Tataki Teriyaki’ is verrukkelijk! Bij Tonijn Tataki wordt de vis kort aan alle kanten dichtgeschroeid en vervolgens snel teruggekoeld. Dit zorgt voor een mooi randje, terwijl de binnenkant rauw en mals blijft.

Wij hebben een ontzettend mooi stukje tonijn gevonden bij de groothandel. Zo’n mooi recht stuk heet saku. Tonijn Saku is een rechthoekig blok tonijn (250-350g). Saku is ideaal om plakjes van te snijden voor nigiri, sashimi of tataki. Je kan ook gewoon een mooi stuk halen bij de visboer (gebruik geen supermarktkwaliteit).

Tonijn Tataki Teriyaki

Bereidingswijze

Stap 1
Dep de tonijn droog met keukenpapier en breng op smaak met peper en zout. Meng de witte en zwarte sesamzaadjes en rol de tonijn erdoorheen, zodat hij rondom bedekt is.

Stap 2
Verhit een beetje olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de tonijn 30 seconden per kant, zodat de buitenkant mooi dichtschroeit maar de binnenkant rauw blijft. Haal de tonijn uit de pan en laat hem 30 seconden rusten op een snijplank. Leg de tonijn vervolgens in een diepvrieszakje en plaats hem 30 minuten in de vriezer. Dit voorkomt dat de warmte het plastic doet smelten.

Stap 3
Doe alle ingrediënten voor de teriyakisaus, behalve de Maizena, in een steelpan en laat enkele minuten zachtjes koken. Meng de Maizena met een beetje water tot een glad papje en voeg toe aan de saus. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte en verwijder de knoflook. Houd warm op een lage temperatuur.

Stap 4
Was de bosui en snijd deze in schuine ringen. Snijd de tonijn in dunne plakjes.

Stap 5
Serveer de tonijnplakjes dakpansgewijs op een bord en garneer met gebakken uitjes, bosui en de zelfgemaakte teriyakisaus. Tonijn Tataki Teriyaki eet je het lekkerst met eetstokjes.

Ingrediënten

Voor 2 personen

Tonijn Tataki
  • 300 gram tonijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ½ eetlepel sesamzaad
  • 1 ½ eetlepel zwart sesamzaad
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel gebakken uitjes
  • peper
  • zout
Teriyaki
  • 50 milliliter sojasaus
  • 50 milliliter water
  • 1 ½ eetlepel donkere basterdsuiker
  • 1 knoflookteen
  • 1 theelepel sesamolie
  • ½ theelepel maizena
Benodigdheden
Handig om te hebben
Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer:

Op de hoogte blijven van de nieuwste recepten en handige foodhacks? Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok.