Skip to main content

Hoe maak je boter? (heel makkelijk!)

hoe maak je boter

Hoe maak je boter? Wist je dat dat heel makkelijk is? Gewoon met slagroom, een mixer en een beetje geduld. Superleuk om te doen en je voelt je meteen een echte chef. Het grootste voordeel: zelfgemaakte boter smaakt veel beter dan roomboter uit de supermarkt. Zeker als je er kruidenboter van maakt. Maar dat hoeft niet! Wij delen ons snelle stappenplan voor boter.

Hoe maak je boter?

Om zelf boter te maken, heb je maar één ingrediënt nodig: slagroom. Met 250 ml slagroom maak je ongeveer 100 gram roomboter. Gebruik slagroom van hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld vers van een zuivelboerderij, maar gewoon uit de supermarkt mag ook hoor. Zorg dat het vetpercentage minimaal 35-40% is.

Daarnaast heb je een mixer of keukenmachine, een zeef, een schone theedoek of een kaasdoek, ijswater (koud water met ijsblokjes) en eventueel zout en/of kruiden nodig.

Stap 1. Slagroom kloppen

Klop de slagroom op medium tot hoge snelheid met een handmixer of keukenmachine. Eerst wordt het luchtige slagroom, dan wordt het klonterig en dan ineens… splitst het in twee delen: boter en karnemelk. Dit duurt meestal 5 tot 10 minuten.

Leestip: Slagroom opkloppen, zo doe je dat goed

Stap 2. Boter en karnemelk scheiden

Giet het mengsel door een theedoek of kaasdoek. Dat doe je zo: leg de zeef in een ruime kom. Leg de thee- of kaasdoek hierin. Giet het mengsel erin. De boter blijft in de doek hangen en de karnemelk lekt in de kom. Wring de boter in de doek uit zodat het een compacte bol wordt.

Tip: Gebruik de karnemelk in een smoothie of bijvoorbeeld in deze Blueberry Muffins.

Stap 3. Spoel de boter

Was de boter in een kom met ijswater. Kneed het voorzichtig onder water. Zo spoel je de laatste restjes karnemelk weg. Ververs het water als dat nodig is. Herhaal dat tot het water helder is.

Tip: Je kunt deze stap ook overslaan! Je boter is dan minder lang houdbaar, maar als je toch van plan bent om het in één keer op te maken… 😉

Stap 4. Kruid de zelfgemaakte boter

Nu kun je zout en kruiden toevoegen, zoals onze Kruidenboter Kruidenmix. Prak het met een vork door je zelfgemaakte boter of kneed het erdoor met je handen. Verderop in dit artikel vind je inspiratie voor kruidenboter!

Bonus! Stap 5. Boter opkloppen

Wil je écht iets lekkers? Klop de zelfgemaakte boter dan nóg eens op. Doe de roomboter (op kamertemperatuur) in een schone mengkom en klop het luchtig met een garde. Dan heb je fluffy boter en dat is fantastisch op een toastje of stokbroodje! In dit recept lees je precies hoe je dat maakt (inclusief handige video).

Inspiratie voor kruidenboter

Specerijen, droge kruiden, knoflook, zout, citroenrasp, fijngesneden verse kruiden – je kunt alles gebruiken in je zelfgemaakte kruidenboter. In dit artikel vind je 4 heerlijke recepten voor kruidenboter.

Bekijk onze kookboeken voor nog veel meer lekkere recepten! En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok?

Aanbevolen producten:
Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en foodhacks?

Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok. Schrijf je ook in voor onze wekelijkse e-mail met de nieuwste recepten – helemaal gratis!