Skip to main content

Slagroom opkloppen: zo doe je dat goed

Slagroom opkloppen – als je van zoetigheid en bakken houdt, dan kun je eigenlijk niet om deze handeling heen. Helaas is slagroom heel foutgevoelig: één verkeerde handeling en je kan fluiten naar het luchtige mengsel. Wij vertellen je hoe je slagroom voortaan áltijd lukt!

Slagroom IJstaart

Slagroom opkloppen: 4 veelgemaakte fouten

Te warm, te slapjes, te lang, te mager – het zijn de 4 meest gemaakte fouten bij het opkloppen van slagroom. Hoe dat zit en hoe je de slagroom dan nog kan redden, dat leggen we je hieronder uit. Pak je garde (of toch liever de mixer…?) erbij en kloppen maar!

1. Te warme slagroom of tools

Je klopt en je klopt maar, maar… er gebeurt niets. Grote kans dat dat komt doordat de slagroom te warm is. Gebruik dus altijd room direct uit de koelkast. Maar let er ook op dat de garde en kom koud zijn. Gebruik ze dus niet linea recta vanuit de vaatwasser. Je kunt je tools zelfs even in de vriezer leggen of onderdompelen in koud water, dat helpt ook erg goed.

Oplossing: de room en de kom even (terug) in de koelkast!

2. Te weinig slagkracht

Ook te weinig slagkracht hebben, kan een oorzaak zijn van slagroom die niet stijf wordt. Tijdens het opkloppen van de slagroom, breng je lucht in de room. Daar wordt het zo luchtig van! Gebruik dus het liefst een handmixer om slagroom te kloppen, die is sterk genoeg om het tempo er goed in te houden. Maar slagroom kloppen met de hand kan ook prima, al heb je daar wel iets meer kracht en aandacht voor nodig.

Oplossing: het tempo opvoeren en/of een handmixer gebruiken.

3. Te lang slagroom opkloppen

Een heel ander probleem bij het opkloppen van slagroom, is juist té stijve slagroom. Als je te lang klopt, scheidt de room zich in twee delen: vocht en vet. Het vet is boter. Roomboter, welteverstaan.

Oplossing: er is geen magische truc om dit weer terug te veranderen in slagroom, maar je kunt van de mislukte slagroom wel zelf heerlijke kruidenboter maken. Schep het gescheiden mengsel in een kaasdoek (of schone theedoek) en wring al het vocht eruit. Leg de boter in een bak met een laagje ijswater en kneed het stuk net zolang tot het water helder is. Ververs het ijswater ondertussen regelmatig. Leg de boter daarna weer op een schone theedoek of kaasdoek en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Vervolgens kan je de boter op smaak brengen met zout of (verse) kruiden. Check dit recept voor het ultieme Stokbroodje Kruidenboter!

4. Te magere room

Tot slot kan de oorzaak van je dunne slagroom ook het lage vetpercentage zijn. Hoe lager het vetpercentage, hoe minder goed het op te kloppen is. Hoe vetter, hoe beter. In de supermarkt koop je vaak slagroom met een vetpercentage tussen de 30% en 40%, dat is het beste.

Oplossing: nog even doorkloppen op hoge snelheid. Werkt dat niet? Dan trek je beter even een sprintje naar de supermarkt voor vollere slagroom.

Recepten met opgeklopte slagroom

Beetje te veel slagroom gemaakt? Komt goed uit! Top deze warme en kruidige Spanish Coffee ermee af! Of deze Kinder Surprise Chocolademelk, als je liever voor een alcoholvrij drankje gaat. Wil je helemaal uitpakken? Maak zelf klassieke Bossche Bollen of – één van onze favorieten – een grote Slagroom IJstaart!

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: