Ingrediënten

Voor 1 Slagroom IJstaart

Slagroom IJstaart
  • 1 liter slagroomijs
Biscuit
  • 150 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 5 eieren (kamertemperatuur)
  • 1 citroen (rasp)
  • ¼ theelepel zout
Jam
  • 250 gram aardbeien
  • 250 gram geleisuiker
Nougatine
  • 200 gram amandelen
  • 20 gram suiker
  • 20 milliliter water
Garnering
  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram pure chocolade
  • 2 blokjes ananas
  • 2 bramen
  • 2 frambozen
  • 2 stukjes kiwi
Benodigdheden

Bereidingswijze

Een slagroomtaart, maar dan van ijs! Klinkt dat niet hemels? Voor ons was het een soort challenge. Russell Hobbs heeft ons gevraagd hun Desire Matte Black 3-in-1 Staafmixer te gebruiken, maar dan wel alledrie de functies te gebruiken in één recept. Pittig! Dit recept stond al een tijdje op onze bucket list en waren helemaal enthousiast toen we doorhadden dat we de drie functies van de staafmixer in dit recept kwijt konden!

De mooie matzwarte staafmixer is superhandig om te blenden, mixen, snijden en kloppen. In dit recept hebben we slagroom opgeklopt met de garde, de amandelen gehakt met de hakmolen en aardbeien gepureerd voor zelfgemaakte jam. Het recept levert veel vaat op, dus we waren blij dat alle opzetstukken vaatwasserbestendig zijn. Pluspunten!

Bekijk de Desire Matte Black 3-in-1 Staafmixer hier!

Let op: Deze Slagroom IJstaart maak je minimaal 1 dag van tevoren!

Eén dag van tevoren

Zelfgemaakte jam
Verwarm verse aardbeien in een pan. Zodra ze zachter zijn geworden kan je de staafmixer erin zetten. Voeg de geleisuiker toe en mix nog één keer goed door. Laat 5 minuten zachtjes koken. Haal het schuim van de jam (bijvoorbeeld met een schuimspaan) en giet de jam daarna in een pot die je kan afsluiten. Zet een nacht in de koelkast.

Biscuit
Verwarm de oven voor op 160 graden. Pak een kom en voeg eieren, suiker en zout toe. Zet de garde op de mixer en mix het geheel luchtig (als je de gardes boven het beslag houdt komt er goed lucht in, dus niet de gardes helemaal in het beslag steken). Zeef de bloem erbij en spatel rustig door met een pannenlikker. Rasp wat citroenschil (alleen het gele, het witte is bitter) en meng door het beslag. Bekleed een springvorm met bakpapier. De randen van de springvorm kan je eerst insmeren met roomboter of olie om het bakpapier te laten plakken. Giet het beslag in de springvorm en doe 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Prik met een cocktailprikker in de biscuit. Als deze droog eruit komt, dan is de biscuit gaar. De oven kan je aan laten staan en alvast verder gaan met het maken van de nougatine & chocoladekrullen (zie de volgende twee receptonderdelen). Laat de biscuit ondersteboven afkoelen op een vlakke ondergrond. Zodra de biscuit is afgekoeld kan je de biscuit halveren met een scherp koksmes. Haal het ijs alvast uit de vriezer zodat het bewerkbaar wordt. Haal de bovenkant van het biscuit eraf en smeer het onderste deel in met de jam. Plaats het biscuitdeel met de jam terug in de springvorm. Verdeel hierover het slagroomijs. Maak glad en doe het andere deel van de biscuit bovenop. Het is niet erg als de biscuit door het afkoelen smaller is geworden dan de springvorm. Zet een nacht weg in de vriezer.

Nougatine
Hak de amandelen fijn met de hakmolen. Verspreid de gehakte amandelen over een bakplaat met bakpapier. Breng water en suiker aan de kook. Als de suiker opgelost is, kan je het suikerwater over de amandelen verdelen. Hussel door en bak de amandelen 20 tot 25 minuten in de oven op 160 graden. Schep de suikernootjes regelmatig om totdat ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en bewaar afgesloten.

Chocoladekrullen
Smelt chocolade au bain-marie en doe in een spuitzak. Bekleed een deegroller met bakpapier. Knip een klein stukje van de spuitzak en spuit de chocolade heen en weer over de deegroller. Laat stollen in de koelkast.

Eén dag later

Garnering
Klop slagroom met de suiker op met behulp van een garde en de beker. Doe in een spuitzak. Decoreren kan alleen op het laatste moment voor serveren. Dus zet alles wat je nu gemaakt hebt binnen handbereik. Je moet snel te werk gaan, want anders loopt het ijs weg voordat het op tafel staat. Spuit een deel van slagroom op de taart en verdeel over de ijstaart met een pannenlikker. Strooi de nootjes over de taart. Spuit toeven slagroom op de taart en decoreer de Slagroom IJstaart met vers fruit en chocoladekrullen. Snijd aan met een scherp mes.

Tip
Je kan de taart opnieuw invriezen, geef de taart dan wel 10 á 15 minuten de tijd om op temperatuur te komen zodra je het wil serveren. Dus net voordat het ijs dreigt te smelten, kan je het serveren. Dan is de biscuit en het fruit wat zachter geworden. De slagroom zal iets minder snel ontdooien, maar het zal er niet minder om smaken!