Skip to main content

Kruidenboter maken. Voor een simpel stokbroodje, bij een stukje malse biefstuk of als center piece op een luxe borrelplank – het is allemaal nét een beetje lekkerder als je zelfgemaakte kruidenboter gebruikt. En het leuke? Het is extreem simpel en helemaal naar je eigen smaak te maken. We vertellen je hoe je kruidenboter maakt en delen 4 heerlijke recepten.

Voordat je verder leest: volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer inspiratie?

kruidenboter maken

Hoe maak je kruidenboter?

Kruidenboter maken is zó makkelijk. Voor de basis heb je eigenlijk maar één ingrediënt nodig: roomboter. Dat mag gezouten of ongezouten roomboter zijn. Verder kun je ingrediënten naar je eigen smaak toevoegen. Hieronder alvast 4 recepten om je op weg te helpen!

Recepttip: Gevuld Stokbroodje Kruidenboter

4 recepten voor zelfgemaakte kruidenboter

Gebruik 150 gram roomboter als basis!

Recept 1: knoflook

Voeg 2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst), zout, peper en eventueel fijngesneden verse peterselie en bieslook toe.

Recept 2: fris

Voeg 1 eetlepel citroenrasp, zout, peper en eventueel een beetje verse of gedroogde tijm toe. Je kunt ook nog een geperst teentje knoflook toevoegen. Extra lekker!

Recept 3: pittig

Voor een pittigere kruidenboter voeg je 0,5 theelepel chilivlokken (meer of minder naar smaak), zout en 1 theelepel paprikapoeder toe. De paprikapoeder is niet alleen superlekker, maar zorgt ook voor een mooie oranje kleur. Ook hier kun je nog een teentje knoflook toevoegen.

Tip: gebruik onze Hot & Spicy Kruidenmix voor een pittige en intense smaak.

Recept 4: supersnel

Met onze kruidenmixen Kan op alles, Salty Lemon en Italiaanse Kruiden maak je nóg sneller zelf kruidenboter! Je hebt er helemaal geen andere ingrediënten meer bij nodig. Alleen de Italiaanse Kruidenmix kan een snuf zout gebruiken als je een smaakvolle boter wil, de mix zelf is namelijk zoutloos.

Kruidenboter maken

Haal de roomboter uit de koelkast en doe dit in een schaal. Laat dit 15-20 minuten staan op het aanrecht. De boter hoeft niet op kamertemperatuur te komen, maar het moet wel iets zachter zijn.

Voeg de ingrediënten naar wens toe en prak alles goed door elkaar met een vork.

Schep de kruidenboter in het midden van een stuk huishoudfolie of bakpapier. Sla de folie eromheen en kneed er met je handen een soort worst van. Zonder de boter direct aan te raken dus.

Rol de worst verder in de folie. Draai de uiteinden van de folie zodat er druk komt te staan op de kruidenboter. Het beste draai je de ene kant naar je toe en de andere kant van je af, zo is het lekker stevig.

Laat dit minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

Recepttip: Tijgerbrood Kruidenboter

Meer voor bij de borrel

Nog meer inspiratie nodig voor je borrelplank? Dit ga je ook heerlijk vinden…

Wist je dat we ook meerdere kookboeken hebben gemaakt? Daarin vind je nog meer recepten voor maaltijden, snacks en drankjes!

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: