
Zout vervangen, kan dat eigenlijk wel? Ja! Sterker nog: het is makkelijker en lekkerder dan je denkt. Je eten hoeft voortaan echt niet smaakloos of flauw te zijn als je liever minder of zelfs helemaal geen zout meer gebruikt. Wat je reden ook is. Met deze 7 tips komen je smaakpapillen helemaal niks tekort.
Zout vervangen, waarom?
Mensen krijgen veel meer zout binnen dan goed is. Dat wist je vast al, anders kwam je niet uit bij dit artikel. Te veel zout kan allerlei vervelende gevolgen hebben voor je lichaam, zoals een hoge bloeddruk. Daarom besluiten veel mensen om zoutarm of zelfs zoutloos te gaan eten. In dit artikel vertellen we je wat meer over het hoe en waarom van koken zonder zout.
Zout vervangen: 7x tips
Wil je minder of helemaal geen zout meer eten? Dan zijn die eerste paar maaltijden vast even slikken, want wáár is de smaak gebleven?! Geloof ons maar: met deze 7 tips om zout te vervangen is je eten straks lekkerder dan ooit!
1. Gebruik (meer) kruiden en specerijen
Het meest voor de hand liggende én meest onderschatte alternatief voor zout: kruiden! Met kruiden geef je smaak en als je dat goed en genoeg doet, heb je daar geen (of minder) zout bij nodig. Denk aan paprikapoeder, komijn, tijm, oregano en koriander. Of ga voor handige kruidenmixen zodat je in één keer de juiste smaakmakers toevoegt aan je gerecht. Let wel goed op, want in de meeste kruidenmixen zit (veel) zout. Wij hebben een collectie kruidenmixen gemaakt zónder zout! Bijvoorbeeld Kippetje (voor alles met kip), Oma’s Gehakt (voor de allerbeste gehaktballen) of Tex Mex (voor je favoriete Mexicaanse maaltijden).
2. Kook met zuren
Voeg citroensap, limoensap, azijn (zoals balsamico) of zelfs een lik mosterd toe om je gerecht pit en frisheid te geven. Zuren zorgen ervoor dat andere smaken beter naar voren komen, net als dat zout dat doet. Extra tip: voeg citroenrasp toe om een gerecht af te maken. Dat geeft echt een zoute touch, zonder zout.
3. Voeg umami toe
Umami (de ‘vijfde smaak’) zorgt voor een diepe, hartige smaak in je mond. Soms is dat precies wat een gerecht mist. Bekende ingrediënten met een umami smaak zijn bijvoorbeeld tomatenpuree, champignons, miso en (zoutarme) sojasaus. Je proeft meteen véél meer, zonder extra zout toe te voegen.
4. Roosteren in plaats van koken
Kook je groenten? Dan blijft de smaak vaak een beetje vlak. Door groenten te roosteren in de oven wordt de smaak sterker en karamelliseren de suikers in groenten (ja, er zitten suikers in groenten). Denk aan geroosterde wortels, bloemkool of pompoen met een beetje olie en kruiden (zie tip 1). Zo lekker dat je het zout niet eens mist.
Tip: bekijk onze kookboeken voor de allerlekkerste recepten voor snacks, maaltijden en meer…
5. Kook pittiger
Scherp eten prikkelt je zintuigen en zorgt dat je minder behoefte hebt aan zout. Probeer dus eens wat pittiger te koken, bijvoorbeeld met chilipepers, onze Hot & Spicy Kruidenmix (zonder zout) of zwarte peper. Wat ook goed werkt: verse gember, mosterdzaad en mierikswortel. Ben je niet zoveel pit gewend? Begin dan voorzichtig en bouw het op naar je eigen (nieuwe) smaak.
6. Bak met kruidenolie (of kruidenboter)
Dit vinden wij een hele leuke tip! Wat gebruik je bij zo’n beetje iedere maaltijd en ieder gerecht? Juist: boter of olie. Zorg daarom dat díe alvast lekker op smaak zijn. Maak zelf een olie of boter met bijvoorbeeld citroenrasp, rode peper of verse kruiden (zoals rozemarijn). Gebruik dit om je groenten, aardappelen of vlees in te bakken. Of giet het als finishing touch over je eten.
Recepttip: Fluffy Kruidenboter
7. Gebruik zoutvervangers
Er bestaan ook zoutvervangers (alternatieven voor zout) op basis van kaliumzout of andere smaakstoffen. Die zouden minder effect hebben op je bloeddruk en de rest van je lichaam, maar gebruik er nog steeds niet te veel van. Twijfel je of het slim is in jouw situatie? Bespreek dat dan met je (huis)arts. Maar heel eerlijk: met tip 1 tot en met 6 kom je er ook wel. Binnen een paar weken ben je al gewend aan je nieuwe smaak.
Zoutloze kruidenmixen
Wil je met minder of zelfs helemaal zonder zout koken? Bekijk dan onze superlekkere en pure kruidenmixen zonder ook maar één korreltje zout. Hier vind je ze allemaal. Bestel ze meteen om thuis uit te proberen. Kun je niet kiezen? Hier tippen we onze persoonlijke favorieten…
Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer tips en inspiratie.