Skip to main content

Koken zonder zout: waarom en hoe?

koken zonder zout

Koken zonder zout. We zijn eraan gewend om bijna automatisch zout in de pan te strooien. Flinke scheut over de aardappelen, snufje door de salade, beetje door een marinade… Lekker, maar om allerlei redenen soms niet heel verstandig. Maar hoe krijg je je eten dan tóch smaakvol? Wij delen het geheim…

Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer tips en inspiratie!

Koken zonder zout, waarom?

Koken zonder zout kan verschillende redenen hebben:

  • Lagere bloeddruk: te veel zout verhoogt je bloeddruk en dat kan leiden tot hart- en vaatziekten.
  • Minder vocht vasthouden: zout zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt, en daardoor kun je last hebben van een opgeblazen gevoel of bijvoorbeeld dikke enkels.
  • Gezondere nieren: je nieren filteren je bloed en met minder zout hoeven ze minder hard te werken.
  • Pure smaak: zout is vaak heel overheersend en dat onderdrukt soms de smaak van andere kruiden of van de groenten of het vlees zelf. Best zonde, want daardoor gaat alles op elkaar lijken.

Het goede nieuws is: je smaakpapillen wennen snel. Waarschijnlijk ben je al binnen een paar weken gewend aan minder zout! En dan heb je gewoon écht minder nodig.

Recepttip: Gezonde Frietjes

Hoe kook je zonder zout?

Koken zonder zout lijkt simpel: het zoutvaatje laten staan en je bent er. Maar eh nee, zo zit het niet. Zonder dat je het merkt, zit juist het meeste zout verstopt in kant-en-klare producten. Denk aan chips, notenmix of toastjes. Maar ook aan sausjes, currypasta’s en opwarmmaaltijden. Eigenlijk is het altijd slimmer om zélf te koken en zo min mogelijk bewerkte producten te gebruiken. Dan kun je zelf bepalen hoeveel zout je toevoegt.

Leestip: Zelf currypasta maken (basisrecept)

Zoutarme kruidenmixen

Kook je zelf? Lekker bezig. Maar ook dan moet je opletten: in kruidenmixen zit vaak (veel) zout verstopt. Fabrikanten maken graag kruidenmixen die écht een kick geven (want dan vinden mensen ‘m lekker!) en daarom voegen ze vaak veel zout toe. Check de etiketten maar eens. Je schrikt je rot.

Het kan ook anders. Een paar jaar geleden ontwikkelden wij onze favoriete kruidenmixen voor allerlei gerechten. In alle mixen gebruiken we weinig zout, zodat de aandacht echt naar de kruiden in de mix gaat. Maar nu is het nóg mooier: we hebben ook een hele lijn met kruiden zonder zout. Helemaal niks, nul procent! Speciaal voor iedereen die geen zout wil of mag eten óf de hoeveelheid gewoon lekker zelf wil bepalen. Waar je aan moet denken? Een mix speciaal voor Kruidenboter (met knoflook, ui, oregano en meer), Oma’s Gehakt (voor de allerbeste ballen), Gyros, Nasi & Bami of voor zo’n beetje alle Italiaanse gerechten. Bekijk en bestel al onze fantastische Kruidenmixen zonder zout snel!

Recepten zonder zout (zoutarm koken)

Kun je wel wat inspiratie gebruiken nu je gaat koken zonder (of met minder) zout? We helpen je op weg:

Bekijk onze kookboeken voor nog veel meer lekkere recepten.