Skip to main content

Rookworst opwarmen: zo hoort het écht

rookworst opwarmen

Rookworst opwarmen – van het idee alleen al worden wij helemaal warm. Een dampende stamppot met een kuiltje jus en dan daarbij zo’n stuk rokerig vlees… Het hoogtepunt van de winter, als je het ons vraagt. Maar hoe warm je zo’n worst eigenlijk goed op? Zonder dat ‘ie openbarst, uitdroogt of hartstikke taai wordt? Het lijkt simpel, maar er zijn een paar trucs die hét verschil maken. Wij delen ze met je.

Volg je ons eigenlijk al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog meer tips en inspiratie.

Rookworst opwarmen

Er zijn drie manieren waarop je de meeste rookworsten goed kunt opwarmen. Niet door te roken, bakken of grillen, dat heeft de slager of fabrikant al voor je gedaan, maar op deze manier:

1. Rookworst opwarmen in water

Dit is de meest klassieke manier. En ook de veiligste! Breng water in een pan aan de kook, zet het vuur daarna lager zodat het niet meer kookt maar wel goed heet is. Leg de rookworst in de plastic vacuümverpakking in het water. Laat de worst 15 minuten opwarmen. Het water mag nog steeds echt niet koken. Het duurt even, maar zo wordt rookworst wel heel netjes gelijkmatig warm én blijft ‘ie sappig.

Even tussendoor: heb je onze nieuwe kruidenmixen met 0% zout al gespot? Net zo lekker, maar dan zonder zout

2. Rookworst opwarmen óp de stamppot

De meeste mensen eten rookworst bij stamppot. Je kunt de worst ook opwarmen in dezelfde pan waarin de aardappelen en boerenkool koken. Leg de worst in de vacuümverpakking op de kokende groenten. Het kán, maar we raden het wel af. Het is namelijk beter voor de rookworst (voor de smaak en de textuur) om niet op te warmen in kokend water.

Recepttip: Rookworst Broodjes

3. Rookworst opwarmen in de magnetron

Niet de meest culinaire methode, maar hé, soms ga je gewoon voor gemak. Vaak staat op de verpakking aangegeven hoe je de worst moet opwarmen in de magnetron (in de verpakking of juist niet). Staat dat er niet op? Haal ‘m dan uit de plastic verpakking en leg de rookworst in een diep bord. Voeg een klein scheutje water toe en dek het bord af met een plat bord. Verwarm dit 2 tot 3 minuten op zo’n 600 watt.

Het gaat lekker snel, maar de rookworst kan wat droger worden. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen, voeg je dus een beetje water toe.

Alles voor erbij

Met alleen een rookworst ben je er nog niet, daar hoort natuurlijk ook nog dit bij…

Bekijk onze kookboeken voor nog veel meer lekkere inspiratie: van Hollandse klassiekers tot de gekste (en allerbeste!) combinaties uit alle wereldkeukens.

Aanbevolen producten:
Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en foodhacks?

Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok. Schrijf je ook in voor onze wekelijkse e-mail met de nieuwste recepten – helemaal gratis!