Skip to main content

Boerenkool koken (+ roosteren, stomen, bakken)

Boerenkool koken. Van stamppot tot spannende curry: het is heel belangrijk dat je boerenkool op de juiste manier klaarmaakt. Scherp en rauw vinden de meeste mensen het vaak niet lekker (het kán wel) maar een snotterig prutje is waarschijnlijk ook niemands favoriet. Wij leggen je uit hoe je deze oer-Hollandse groente het lekkerst kookt én hoe je boerenkool op een andere manier kan bereiden.

Tip: je kunt ons ook volgen op Instagram, Facebook en TikTok!

boerenkool koken

Boerenkool koken, hoe doe je dat?

Wil je boerenkool koken voor stamppot, dan heb je twee opties: apart koken of direct met de aardappelen meekoken. De tweede optie is het makkelijkst. Kook de aardappelen in een ruime pan (hier leggen we uit hoe en hoelang) en doe de gesneden boerenkool erop. Voeg wat meer water toe zodat de boerenkool voor het grootste deel onder staat (even aandrukken met een (siliconen) spatel mag). Laat dit nu koken tot alles gaar is. Daarna giet je de boerenkool en aardappelen af en stamp je het door elkaar.

Hoelang moet boerenkool koken?

Boerenkool moet 15 tot 20 minuten koken. Het kan dus best tegen een stootje. Kook je boerenkool (veel) langer, dan wordt het slap en verliest het smaakt. Je kunt boerenkool ook korter koken, dan is de smaak net wat bitterder en de structuur stevig en zelfs een beetje scherp.

Leestip: Hoe maak je jus? (beste basisrecept)

Boerenkool roosteren, bakken en stomen

De meeste mensen kennen boerenkool alleen van de stamppot. Gekookt en geprakt dus. Maar het kan ook anders, bijvoorbeeld zo:

Boerenkool roosteren

Hussel de boerenkool (de bladeren in stukken of fijngesneden) met een beetje olie en zout. Zet dit 10 minuten in de oven op 180 graden voor krokante boerenkool. Lekker als topping op een gerecht.

Boerenkool bakken

Je kunt fijngesneden boerenkool ook prima bakken in een pan met een beetje olijfolie. Voeg dan wel smaakmakers toe, zoals knoflook of sojasaus.

Boerenkool stomen

Boerenkool stomen, dat kan ook! In ongeveer 15-20 minuten stoom je het beetgaar. Het voordeel: de voedingsstoffen blijven door stomen beter bewaard.

 Leestip: Zo gebruik je een stoommandje

Meer Hollandse pot

Wie zegt dat de Nederlandse keuken saai en smaakloos is, heeft vast nog nooit deze recepten geproefd…

Of blader door onze kookboeken voor nog véél meer lekkere hapjes, maaltijden, dranken en meer.

Aanbevolen producten:
Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en foodhacks?

Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok. Schrijf je ook in voor onze wekelijkse e-mail met de nieuwste recepten – helemaal gratis!