Skip to main content

Een stoommandje gebruiken: zó doe je dat!

Een stoommandje gebruiken, hoe doe je dat eigenlijk? Met een stoommandje stoom je je eten – zoals dumplings of groenten – gaar. Veel Aziatische keukens gebruiken ‘m aan de lopende band, maar in Nederland hebben we er (nog) geen kaas van gegeten. Zonde, want het voegt superveel toe aan je gerecht. Wij vertellen je hoe je een stoommandje op de juiste manier gebruikt.

stoommandje gebruiken

Wat is een stoommandje?

Een stoommandje is een mandje waarmee je eten gaart boven een pan kokend water. Het eten raakt het water niet, waardoor het alle smaken behoudt. Een stoommandje is vaak gemaakt van bamboe of metaal. Meestal hebben de mandjes een losse deksel (zodat de stoom in het mandje blijft) maar sommige mandjes zijn zo gemaakt dat je ze als een soort bloem dicht kunt vouwen. Je koopt stoommandjes bij (online) kookwinkels en bij Aziatische supermarkten.

Leestip: Vlees ontdooien: zo doe je dat veilig en snel

Een stoommandje gebruiken: zo doe je dat

  • Pak er een kookpan bij die net iets kleiner is dan het stoommandje, zodat de mand iets over de rand heen hangt. Vul de pan met water.
  • Zet de mand op de pan en zorg dat die het water niet raakt. Vul de mand met de ingrediënten die je wil stomen. Is het plakkerig eten? Leg dan een bakpapiertje op de bodem van het mandje.
  • Leg de deksel van het mandje erop en breng het water in de pan aan de kook. Zo simpel is het! Let wel op dat de pan niet droog kookt: er moet altijd een beetje water in de pan blijven zitten.

Leestip: Wat is het verschil tussen sojasaus en ketjap?

Stomen zonder stoommandje

Heb je geen stoommandje in huis maar wil je deze bereidingswijze wel graag uittesten? Dan is er een slimme truc om te stomen zonder stoommandje. Wat je nodig hebt: een metalen zeef en een pannendeksel. En een pan met kokend water natuurlijk.

Hang de zeef in de pan met water en zorg dat het water de zeef niet raakt. Leg de ingrediënten in de zeef (eventueel met bakpapier ertussen) en dek de zeef af met de pannendeksel. Werkt prima!

Leestip: 23 sushisoorten (met naam) die je moet kennen

Meer handige kooktips?

Vond je dit een handige tip? Check ons dan eens op Instagram, Facebook en TikTok. Daar delen we bijna dagelijks onze beste recepten in handige video’s, slimme kooktips en leuke weetjes. We laten je bijvoorbeeld zien hoe je zelf Slush Puppy maakt, hoe je paprika op de beste manier snijdt en hoe je een fles wijn extra snel koelt. Handig toch?

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: