Skip to main content

Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus?

Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus? Een hele goede vraag die we in dit blog eens luid en duidelijk zullen beantwoorden. De twee zwarte sausjes lijken namelijk erg veel op elkaar. Waarschijnlijk bewaar je ze zelfs naast elkaar in je keukenkastje. De smaak daarentegen? Die is totaal anders. En waar je ze voor gebruikt ook…

verschil ketjap sojasaus

Wat is ketjap en wat is sojasaus?

Ketjap is een dikke (stroperige) en zoetige saus. Ketjap (ook wel ‘kecap’) wordt met name veel gebruikt in de Indonesische keuken. Er zijn allerlei verschillende soorten ketjap, maar de bekendste is ketjap manis. De basisingrediënten van ketjap zijn gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout, gist en palmsuiker of melasse.

Sojasaus is een dunne, zoute saus. Het zwarte sausje komt uit Japan en wordt vooral vaak gegeten bij sushi. Sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout en gist.

Leestip: Hoe eet je met stokjes?

Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus?

Het verschil tussen ketjap en sojasaus is dus het gebruik van suiker: ketjap bevat palmsuiker en is daardoor zoeter en dikker. Sojasaus en ketjap kun je dus niet zomaar verwisselen in een recept.

Kun je ketjap vervangen door sojasaus?

Ja, maar dus niet één op één. Heb je per ongeluk geen ketjap in huis, dan kun je één deel sojasaus mengen met één deel suiker of melasse. Wil je extra veel smaak? Dan kun je ook nog gember of bijvoorbeeld steranijs toevoegen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar in geval van nood kom je er goed mee weg.

De lekkerste recepten met ketjap of sojasaus

Nu weet je dus waarom je sojasaus en ketjap niet zomaar door elkaar kunt gebruiken tijdens het koken. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak? Probeer dan eens deze heerlijke recepten…

Recepten met sojasaus

Recepten met ketjap

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: