Skip to main content

We horen het je denken: Hutspot Bitterballen, hoe verzin je het? We zullen je het vertellen. In de winter van 2022 was deze snack te koop in een grote Nederlands Duitse supermarkt. Wij werden door hun uitgedaagd om ze zelf zo goed mogelijk na te maken. Zie hier!

Vind je onze recepten leuk? Bekijk dan zeker eens deze kookboeken.

Dit recept vind je ook in ons kookboek: ‘Lekker eten voor iedereen!’

Hutspot Bitterballen

Bereidingswijze

Stap 1
Snipper de rode ui. Doe in een klein schaaltje en zet onder met water en natuurazijn. Voeg suiker toe en laat afgedekt staan tot je het nodig hebt.

Stap 2
Nu gaan we een roux maken. Verwarm roomboter in een steelpannetje en voeg bloem toe. Laat de bloem op lage temperatuur garen (je herkent het garen aan het geluid, het moet een beetje sissen). Voeg koude groentebouillon, zout en peper toe. Haal het mengsel van de hittebron. Laat 2 minuten staan en roer daarna met een garde de gelatine erdoor.

Stap 3
Schil en snijd de wortel in kleine blokjes. Smelt roomboter en voeg wortel, steranijs en sinaasappelsap toe. Laat op lage temperatuur garen.

Stap 4
Schil en snijd de aardappel in kleine blokjes. Kook gaar in gezouten water en giet af.

Stap 5
Prak de gekookte aardappelen. Meng met de zelfgemaakte ingelegde rode ui, geglaceerde wortelblokjes, stoofvlees en de roux. Spatel door elkaar en maak er dertien balletjes van. Zet 1 uur in de vriezer.

Stap 6
Verwarm de friteuse naar 175 graden.

Stap 7
Paneer de Hutspot Bitterballen in deze volgorde: bloem, eiwit, paneermeel, nog een keer eiwit en nog een laatste laag paneermeel. De Hutspot Bitterballen moeten overal goed gedekt zijn met paneermeel.

Stap 8
Frituur de bitterballen ongeveer 3 minuten.

Ingrediënten

Voor 13 Hutspot Bitterballen

Hutspot Bitterballen
  • 80 gram kruimige aardappelen
  • 80 gram gegaard stoofvlees
  • 60 milliliter koude groentebouillon
  • 40 gram wortel
  • 12 gram bloem (roux)
  • 12 gram roomboter (roux)
  • 10 gram roomboter (wortel)
  • 10 milliliter sinaasappelsap
  • 1 blaadje gelatine
  • 1 steranijs
  • peper
  • zout
Paneren
  • 200 gram bloem
  • 200 gram paneermeel
  • 3 eiwit
Ingelegde uien
  • 75 milliliter azijn
  • 75 milliliter water
  • 1 rode ui
  • 1 theelepel suiker
Benodigdheden
  • friteuse
  • frituurolie
  • garde
Handig om te hebben
Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer:

Op de hoogte blijven van de nieuwste recepten en handige foodhacks? Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok.