Skip to main content

Zijn siliconen spatels hittebestendig (en veilig)?

Hebben houten pollepels en ijzeren tangen hun beste tijd gehad in de keuken? Daar lijkt het wel op: siliconen kookgerei is steeds populairder. Maar als het op keukentools aankomt, wil je natuurlijk extra voorzichtig zijn. Daarom zochten wij uit of siliconen spatels hittebestendig zijn (en dus niet zomaar smelten) en of je ze veilig kunt gebruiken in je eten.

Zijn siliconen spatels hittebestendig?

Ja, goede siliconen spatels zijn hittebestendig. Niets zo vervelend als plastic lepels met kapotte brandplekken door een hete pan of door hoog vuur. Met siliconen spatels heb je dat probleem niet, mits je spatels van goede kwaliteit gebruikt. Er zijn namelijk ook siliconen spatels te koop die aangevuld zijn met andere stoffen. In dat geval zijn siliconen spatels niet altijd volledig hittebestendig. Maar geen zorgen: met onze set spatels  zit je helemaal goed! Die hebben we natuurlijk uitvoerig getest 😉

Zijn siliconen spatels hittebestendig (en veilig) SterkInDeKeuken

Zijn siliconen spatels veilig om mee te koken?

Ja, siliconen spatels zijn helemaal veilig om te gebruiken in de keuken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er geen reden is om te denken dat siliconen giftig of gevaarlijk zijn. Ook de Nederlandse overheid geeft aan dat producten gemaakt van siliconen veilig zijn.

Maar het is niet zo gek dat veel mensen daar toch vragen over hebben. Er is namelijk best wat gedoe rondom de stof silicoon. Silicoon is een rubberachtige stof die bestaat uit twee delen: carbon en silica. Deze stof is kunstmatig, door de mens gemaakt dus. Tijdens het koken wordt de stof erg warm (bijvoorbeeld als je de spatel in de pan laat staan) en sommige mensen zijn bang dat het door de hitte gevaarlijke stoffen loslaat. Dat is gelukkig niet het geval: uit onderzoek blijkt dat siliconen tot minimaal 300 ℃ opgewassen zijn.

Koken met siliconen spatels

Siliconen spatels zijn niet alleen hittebestendig en veilig, ze zijn ook ontzettend praktisch in de keuken. We zetten de voordelen op een rijtje:

  • Ze zijn buigzaam
  • Ze zijn hygiënisch
  • Ze zijn stevig
  • Ze zien er strak en altijd fris uit
  • Ze zijn efficiënt
  • Ze krassen niet
  • Ze zijn duurzaam geproduceerd (althans, die van ons!)
  • Ze kunnen gewoon in de vaatwasser

Het is wel duidelijk: wij zijn groot fan van koken met siliconen spatels. Ben jij ook om? Koop hier een set van die fijne spatels  (nu met een gratis siliconen kwast erbij!)

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: