Berenklauw zelf maken

Ingrediënten

Voor 4 Berenklauwen / Berenhappen

Berenklauw / Berenhap
  • 500 gram rundergehakt
  • 75 gram paneermeel
  • 50 gram bakboter
  • 2 grote uien
  • 1 ei
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel sambal oelek
  • peper
  • peterselie
  • zout
Pindasaus
  • 300 milliliter water
  • 10 eetlepels pindakaas
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 3 theelepels sambal oelek
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 2 knoflooktenen
  • 1 citroen
Benodigdheden

Bereidingswijze

Berenklauw / Berenhap / Spoetnik / Berenpoot (hoeveel benamingen zijn er nog meer? haha) maken is eigenlijk gewoon een fluitje van een cent. Je maakt gehaktballen zoals je gewend bent, rijgt ze aan een satéprikker met ui, bakt ze in de friteuse en serveert ze met pindasaus. Ook de pindasaus kan je heel simpel zelf maken. En dan heb je ook nog onze video waardoor een Berenklauw / Berenhap zelf maken nogggg makkelijker wordt!

Vind je onze recepten altijd erg leuk? Bekijk dan zeker eens onze kookboeken!

Stap 1
Meng gehakt met peterselie, paneermeel, ei, mosterd, sambal oelek, zout en peper. Maak hier gelijkmatige ballen gehakt van. Wij wegen ze altijd af op een weegschaal (met vershoudfolie ertussen) zodat we zeker weten dat de ballen een gelijke garing krijgen. Bak de gehaktballen bijna gaar (ze gaan nog in de friteuse).

Stap 2
Knijp voor de pindasaus de citroen uit in een pan en verwijder de pitjes. Voeg geperste knoflook en de overige ingrediënten ook toe. Verwarm het geheel terwijl je blijft roeren met een garde. Houd de satésaus warm op laag vuur. Roer geregeld nog even door. Is de saus te dik? Vul dan aan met water. Is de saus te dun? Laat dan het vocht verdampen door te verhitten.

Stap 3
Verwarm de friteuse voor op 170 graden. Snijd de gehaktballen in drieën en snijd wat dikke schijven van de uien. Doe de schijven ui tussen de plakken gehaktbal. Prik een satéprikker door het geheel. Bak de Berenklauwen minimaal 2 minuten in de friteuse.

Stap 4
Serveer de zelfgemaakte Berenklauwen / Berenhappen met de zelfgemaakte pindasaus.