Hoe maak je boerenkool? Wat ons betreft is stamppot boerenkool Hollandse kost op z’n best. Met jus, rookworst en spekjes. Geen moeilijke ingrediënten die je niet kunt uitspreken, geen recept van zes kantjes. Gewoon stevige prak waar je warm van wordt. Wij delen het klassieke recept voor boerenkoolstamppot met je. Zoals ‘ie hoort. Je oma zal trots zijn!
Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer tips en inspiratie!
Stamppot boerenkool maken (recept)
Heel simpel: je kookt aardappelen, je kookt boerenkool en je stampt alles door elkaar. Klaar. Maar wil je dat het écht goed smaakt? Dat je je ogen dicht doet, een hap neemt en weer bij je oma aan tafel zit? Dan zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Je leest het hier!
Stamppot boerenkool ingrediënten:
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 500 gram gesneden boerenkool (vers)
- 50 gram roomboter
- 100 ml warme melk
- Zout
- Peper
- 0,5 tl nootmuskaat
Toppings (rookworst, spekjes, jus):
- 1 rookworst (1 grote of 2 kleintjes)
- 2 el mosterd
- 125 gram spekreepjes
- 50 gram roomboter
- 2 el water
- Peper
Leestip: 8x recepten met spekjes
Stamppot boerenkool maken in 6 stappen
Alle ingrediënten in huis? Dan is het tijd voor een potje oud-Hollands stampen 😉
Stap 1. Aardappelen schillen en snijden
Schil je aardappelen, snijd ze in (ongeveer) gelijke stukken en doe ze in een grote pan met water en een beetje zout.
Stap 2. Aardappelen en boerenkool koken
Breng de aardappelen aan de kook. Doe vervolgens alle gesneden boerenkool erbij, gewoon op de aardappelen in de pan. Voeg iets meer water toe zodat de boerenkool voor een groot deel onder staat. Druk aan met een (siliconen) spatel. Leg de deksel schuin op de pan zodat de stoom kan ontsnappen. Breng het water weer aan de kook en laat het dan 20 minuten koken. Daarna zijn de aardappelen en de boerenkool zacht genoeg om te stampen.
Leestip: Zo maak je boerenkool klaar (koken, bakken, stomen en roosteren)
Stap 3. Afgieten en stampen
Giet de aardappelen en boerenkool af in een vergiet. Doe alles terug in de pan en voeg de boter en melk toe. Stamp dit met een aardappelstamper totdat je een mooie smeuïge prak hebt.
Stap 4. Op smaak brengen
Voeg nu peper, zout en nootmuskaat toe. Prak dit nog kort door.
Stap 5. Rookworst en jus maken
Warm de rookworst op (hier lees je hoe je dat op de juiste manier doet) en bak de spekjes krokant. Met het vet van de spekjes maak je de jus: voeg de boter toe en laat dit smelten totdat het bruist. Voeg dan 2 eetlepels water toe en roer dit goed door. Breng op smaak met peper.
Leestip: alles over jus (basisrecept + alternatief met minder vet)
Stap 6. Boerenkoolstamppot opdienen
Verdeel de boerenkoolstamppot over de borden en maak daarin een kuiltje voor de jus. Verdeel de rookworst in vieren en leg op ieder bord een stuk. Verdeel de spekjes. Schep er ook nog een lepeltje mosterd bij. Geniet ervan!
Meer Hollandse gerechten
Hollandse jongens die we zijn, hebben we natuurlijk nog véél meer gerechten en hapjes van eigen bodem gemaakt. Lees hier verder:
- Zelfgemaakte Kaassouffles
- 9x hapjes voor Koningsdag
- Andijviestamppot maken (zomer en winter)
- Welke kruiden bij hutspot?
- Hangop maken (makkelijk recept)
Bekijk onze kookboeken voor nog veel meer lekkere recepten. Van borrelhapjes tot toetjes, van ontbijt tot avondeten!





