Skip to main content

Brabantse Worstenbroodjes

By 21 april 2022oktober 28th, 2022Lunch, Tussendoortjes

Ingrediënten

Voor 11 Brabantse Worstenbroodjes

Brooddeeg
  • 250 gram bloem
  • 100 milliliter melk
  • 60 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 14 gram gist
  • 5 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram zout
  • 1 ei (om mee te bestrijken)
Worstjes
  • 375 gram half-om-half gehakt
  • 40 gram paneermeel
  • 1 ei
  • peper
  • zout
Benodigdheden

Bereidingswijze

Hier zijn ze dan: Brabantse Worstenbroodjes. Altijd als we een snack plaatsen met vlees of worst dan krijgen we van Brabanders altijd te horen dat er niets gaat boven een Brabants Worstenbroodje. Op zich begrijpelijk, want ze zijn oprecht heel erg lekker. Tip: maak er meer dan je nodig hebt, want ze gaan in de smaak vallen! Bij ons bleef het ook niet bij één per dag, haha.

Vind je onze recepten leuk? Bekijk dan zeker eens kookboek ‘Echt kei lekker!’  waar ook deze Brabantse Worstenbroodjes in staan. Het boek staat bomvol met recepten die je met trots op tafel kan zetten voor familie en vrienden!

Stap 1
Zorg dat de melk een temperatuur heeft van 20 graden. Zet het bijvoorbeeld even kort in de magnetron. Maak vervolgens een deeg van melk, gist, witte basterdsuiker, zout, roomboter (kamertemperatuur) en bloem. Kneed goed door. Maak bolletjes van 40 gram. Laat de bolletjes 30 minuten rijzen op een warme plek of gebruik net zoals wij de rijsfunctie van de oven (of gebruik de conventionele stand op 40 graden).

Stap 2
Kneed voor de worstjes alle ingrediënten goed door elkaar. Een goed worstenbroodje bevat 40 gram deeg en 40 gram worst. Weeg het gehakt af en vorm er gelijkmatige worstjes van.

Stap 3
Leg de deegbolletjes voor je neer en rol met een deegroller alleen van voor naar achter, zodat je een ovaal plakje krijgt. Het plakje deeg moet aan beide kanten minstens een centimeter breder zijn dan het worstje. Leg het worstje over de lengte van het ovale deeg. Vouw eerst de korte zijdes over het worstje (dit mag je een beetje uitrekken). Vouw vervolgens de lange zijdes naar elkaar toe. Het deeg mag niet overlappen, dus breng ze samen en knijp de uiteindes samen. Rol nog even goed aan en leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier. Als de broodjes niet met de naad naar beneden liggen, dan barsten ze open tijdens het bakken (!). Laat de Brabantse Worstenbroodjes 1 uur rijzen op een warme plek of gebruik de rijsfunctie van je oven (40 graden).

Stap 4
Verwarm de oven tot 235 graden. Bestrijk de Brabantse Worstenbroodjes met losgeklopt ei (gebruik hiervoor een siliconen kwastje) en bak de Brabantse Worstenbroodjes in circa 15 minuten af.