Skip to main content

Hoelang kan je wijn bewaren? Die vraag hebben wij elkaar al behoorlijk vaak gesteld. Want hoe lekker we een glaasje rood of wit op z’n tijd ook vinden – een hele fles omkeren is niet altijd een goed plan. Maar hoelang blijft wijn nog lekker als de fles al open is geweest? En hoe bewaar je ‘m dan het beste? Wij zetten het helder op een rijtje!

Hoe lang wijn bewaren SterkInDeKeuken

Hoe lang kan je ongeopende wijn bewaren?

Ongeopende wijn kun je over het algemeen lang bewaren. Maak je niet druk om je volle wijnkast, dus. Maar er zit wel een groot verschil tussen de verschillende soorten wijn. Sommige wijnen worden namelijk lekkerder als je ze jaren laat rusten, maar andere flessen juist niet.

De vuistregel is: hoe duurder de wijn, hoe langer houdbaar. Maar prijs is ook maar een getal, dus die regel gaat lang niet altijd op. Over het algemeen is witte of rode wijn in de fles zo lang houdbaar:

Zoete witte wijn: 2 tot 10 jaar
Droge, frisse witte wijn: tot 1 jaar
Volle houtachtige witte wijn: 2 tot 4 jaar
Zware rode wijn: 3 tot 6 jaar
Lichte rode wijn: tot 1 jaar

Hoelang kan je wijn bewaren na openen?

Een geopende fles wijn kun je nog 1 tot 4 dagen bewaren. Helaas gaat geopende wijn namelijk erg snel oxideren. Dat betekent dat er zuurstof bij de wijn komt en dat tast de smaak en kwaliteit aan. Dat is niet gevaarlijk, maar lekker is anders. Er is eigenlijk maar één manier om vast te stellen dat wijn niet meer goed is: door het te proeven. Is het te zuur, dan is de wijn geoxideerd en dus niet meer goed. Door de wijn op de juiste manier te bewaren, blijft ‘ie langer smakelijk.

Hoe bewaar je geopende wijn?

Om het proces van oxideren zo lang mogelijk te rekken (tot een paar dagen), bewaar je een geopende fles wijn het beste in de koelkast. Dat vertraagt het oxidatieproces. Daarnaast is een bekende methode het onttrekken van lucht uit de fles: vacumeren dus. Dat kan met een speciale vacuümpomp voor wijn, maar ook door de wijn in een plastic fles te gieten, in te knijpen en dan pas dicht te draaien. Heb je dat allemaal niet bij de hand? Leg de fles dan in ieder geval horizontaal in de koelkast, in plaats van rechtop in de deur.

Wat kan je doen met restjes wijn?

Zit je na een paar dagen tóch nog met een restje wijn en krijg je het niet over je hart om de fles leeg te gieten in de gootsteen? Dat begrijpen we. Gelukkig kun je deze restjes wel nog op een andere manier gebruiken. Verwerk het bijvoorbeeld in een risotto, dressing of marinade. Bijvoorbeeld voor deze Rode Wijn Entrecote  (aanrader!).

Heb je vaak restjes wijn? Maak er azijn van! Dat doe je door de restjes bij elkaar te gieten in een donkergekleurde fles. Bewaar deze op een donkere, koele plek en sluit de fles af met een stukje stof en een elastiekje. Er moet namelijk juist wél zuurstof bij de wijn komen om zuur azijn te maken. Schud de fles af en toe. Ruikt de wijn flink zuur? Dan is de azijn klaar!

Een laatste tip: nodig een paar vrienden uit. Dan komt die fles vast zonder moeite leeg en heb je al deze tips helemaal niet nodig 😉