Ingrediënten
Voor 60 stuks sushi:
- 600 milliliter water
- 500 gram sushirijst
- 6 eetlepels rijstazijn
- 4 theelepels suiker
- 2 theelepels zout
- norivellen
- SterkInDeKeuken Koksmes
- SterkInDeKeuken Spatelset
Bereidingswijze
Sushi-liefhebbers opgelet! In deze video laten we je zien hoe leuk het is zelf sushi te maken. We maken in deze video Maki (zeewier aan de buitenkant) en Uramaki (rijst aan de buitenkant). Wist je dat Uramaki sushi speciaal voor westerlingen is verzonnen? Sushi had Japan helemaal verovert. De Japanners merkten op dat de westerlingen de nori vellen (zeewier) niet konden waarderen. Ze vonden het maar raar spul. Een slimme Japanner bedacht de zeewier eens te verstoppen aan de binnenkant en ta-da, sushi maakte een grote opmars in het buitenland.
Sushi is ook hartstikke goed te maken zonder vis. Je kan de sushi vegetarisch maken, maar ook krokante kipschnitzels doen het hartstikke goed in de sushi. Wij vinden overigens dat mayonaise een goede toevoeging kan zijn om een ultieme smaakbeleving te creëren. Je kan normale mayonaise mengen met specerijen die je bij de ingredienten vindt passen. Zo serveren wij graag kerriemayonaise bij kip en chilimayonaise bij garnalen.
Het rollen van sushi is geen gemakkelijk karwei, maar ze zeggen wel eens ‘oefening baart kunst’. Succes!
Bekijk hier meer Sushi-recepten.
Stap 1
Spoel de sushirijst af onder de stromende koude kraan. Laat 10 minuten staan in een ruime pan met een dikke bodem.
Stap 2
Voeg water toe. Kook (met deksel) de rijst eerst twee minuten op hoog vuur, vervolgens 5 minuten op middelhoog vuur. Zet dan het vuur zo laag mogelijk en kook nog eens 12 minuten.
Stap 3
Haal de pan van het vuur. Leg een schone theedoek over de pan en plaats de deksel hierop. Laat 15 minuten staan
Stap 4
Verwarm intussen de rijstazijn met de suiker en het zout. Roer totdat het zout en de suiker zijn opgelost. Laat afkoelen.
Stap 5
Wanneer de rijst 15 minuten heeft gestaan laat je de rijst afkoelen in een glazen of houten schaal (geen rvs, rvs doet iets met de smaak) en sprenkel de dressing erover.
Stap 6
Schep de rijst voorzichtig door. Wuif tegelijkertijd met een waaier. Hierdoor krijgt de rijst een mooie glans en koelt het sneller af waardoor de rijst minder doorgaart.
Stap 7
Bekijk de video en zie hoe je het rolt. Veel plezier en eet smakelijk!