Ingrediënten
Voor 4 personen:
Rosevalfriet
- 1 kilogram rosevalaardappels
- 3 tenen knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- peper
- zout
- olijfolie traditioneel
Grillburgers met truffelmayonaise
- 500 gram kippengehakt
- 1 ei
- 1 beschuitje (fijn maken met je handen)
- 1 theelepel sambal
- 1 eetlepel honing
- peper
- zout
- 2 rode uien
- 4 hamburgerbroodjes
- 1 teen knoflook
- 8 plakjes ontbijtspek
- 1 zak jonge bladsla (of een andere slasoort naar keuze)
- potje truffelmayonaise (naar smaak)
Benodigdheden
Bereidingswijze
Grillburgers met truffelmayonaise zijn echt goddelijk als je het ons vraagt! Het doet Michael denken aan die keer bij ‘The Butcher’ in de Amsterdamse Foodhallen, waar échte mannen met tattoos en baarden heel stoer burgers aan het grillen zijn. Eén van de burgers die zij serveren is de Black Angus Truffelburger… echt om je vingers bij af te likken. Je portemonnee is misschien wat minder blij, want de burgers zijn vrij prijzig (zo’n 9 euro!).
Wij hebben geen baarden en tattoos, maar een hamburger bakken, dat kunnen wij wel! En kan het wat goedkoper, maar toch lekker? Jazeker! Bij dit recept gebruiken wij geen Black Angus, maar kippengehakt, een gezonder en goedkoper alternatief. Kippengehakt is een mager product en zit boordevol proteïnen, supergezond dus! Serveer bij de grillburger wat rosevalfriet uit de oven en je favoriete salade. Dat wordt (verantwoord) smikkelen!
Ps. Onze kookboeken al eens gezien?
Rosevalfriet
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2
Snijd de rosevalaardappels in partjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Voeg knoflook, rozemarijn, tijm, peper, zout en olijfolie toe en hussel alles goed door. Bak af in de oven op 200 graden in circa 30 minuten.
Grillburgers met truffelmayonaise
Stap 1
Bak het ontbijtspek crispy in een koekenpan zonder olie of boter.
Stap 2
Snijd de broodjes open en smeer beide zijden in met olijfolie. Gril ze vervolgens op een contactgrill of in een grillpan.
Stap 3
Ga met een partje gepelde knoflook langs de krokante kant van elk half broodje. Doordat de broodjes krokant zijn, blijft er wat van de knoflook achter op het broodje. Dit is tevens het geheim van deze vertruffelijk burgers!
Stap 4
Breng het kippengehakt op smaak met een gesnipperd uitje, honing, ei, sambal, beschuit, peper en zout. Kneed goed door elkaar en vorm burgers.
Stap 5
Grill de burgers op een contactgrill of in een grillpan totdat ze bruin en gaar zijn aan beide kanten.
Opmaak
Stap 1
Leg het onderste broodje op een bord en besmeer deze rijkelijk met truffelmayonaise.
Stap 2
Plaats de burger erop, het krokante ontbijtspek, wat gemengde jonge bladsla en een aantal rode uienringen.
Stap 3
Serveer de Grillburgers met Truffelmayonaise met rosevalfriet en salade. Doe dit voor elke burger.