Skip to main content

Pistachepasta maken: zo doe je dat

Pistachepasta maken. Je kunt Instagram en TikTok niet openen zonder dat de pistacherecepten je om de oren vliegen. Pistache is enorm hip en wij vinden dat niet heel gek. De noot is romig, zacht en heeft een hele bijzondere pure smaak. Je kunt er ook pasta van maken, die heel lekker is in allerlei baksels. Wij leggen je uit hoe je zelf pistachepasta maakt!

Voordat je verder leest: volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog veel meer inspiratie!

pistachepasta maken

Pistachepasta maken

Pistachepasta kun je heel simpel houden, maar ook een beetje upspicen met kruiden of andere ingrediënten. We geven je een basisrecept en een aantal extra opties.

Maaktip: Pistache Carrot Cake

Ingrediënten pistachepasta (pistachecrème)

Voor een klein potje heb je nodig:

  • 200 gram gepelde pistachenoten (ongezouten)

Extra (optioneel):

  • snuf zout
  • paar druppels vanille-extract
  • suiker
  • (witte) chocolade

Hoe maak je pistachepasta?

Deze pistachepasta maak je binnen 20 minuten. Staafmixer, blender of keukenmachine in de aanslag, go!

 Leestip: 15x ideeën voor ontbijt

Stap 1. Vliesje verwijderen

Om de pistachenootjes zit een bruin vliesje. Die kun je meeroosteren, maar daar wordt de pistachecrème dan ook een beetje bruin van. Mooi groen ziet het er een stuk smakelijker uit. Haal het vliesje van de nootjes door ze schoon te wrijven met een theedoek. Leg de pistache op een schone theedoek, vouw ‘m dicht en wrijf over de noten. De meeste velletjes blijven achter op het doek.

Stap 2. Roosteren

Rooster de pistachenoten 8-10 minuten in een oven op 180 graden, tot de nootjes goudbruin zijn. Je kunt dat ook in een droge koekenpan doen. Schep de pistachenoten halverwege een keer om.

Stap 3. Malen

Laat de nootjes een paar minuten afkoelen en doe ze daarna in een keukenmachine of blender. Maal de pistache tot een gladde crème. Dat kan een paar minuten duren. Schraap af en toe de noten aan de zijkant omlaag.

Stap 4. Voeg smaakmakers toe

Proef de pistachecrème en voeg naar smaak andere ingrediënten toe, als je dat wil. Zoals zout, suiker en/of vanille-extract. Je kunt ook chocolade door het mengsel roeren. Voeg dat dan voor het malen al toe in kleine stukjes, zodat het mooi glad mixt.

En wat maak je daar dan mee?

Je kunt de pistachepasta nu op je brood smeren, gebruiken als topping op een pannenkoek of croissant, of verwerken in een lekker toetje of baksel. Het is ook erg lekker in tiramisu of juist (ongezoet) door een romige pastasaus heen.

Duik in ons receptenarchief voor nog meer inspiratie of koop één van onze kookboeken!