Skip to main content

Roux maken: de basis voor saus in 4 stappen

Roux maken – het is de moeite waard om je daar voor ééns en voor altijd in te verdiepen. Want dit is een belangrijke basis voor veel sauzen, soepen en dips. Het maakt sauzen dikker en romiger, bijvoorbeeld bechamelsaus (voor lasagne), kaassaus en ragout. Wil je weten hoe je roux maakt in 4 simpele stappen? Lees dan zeker verder.

roux maken

Roux maken

Roux maken is supermakkelijk maar het is wel belangrijk dat je de stappen goed volgt. Doe je dat niet, dan krijg je klontjes. En het doel is natuurlijk een romige, gladde en mooi egale saus.

Tip: Kaassaus maken in 4 stappen

Roux ingrediënten

Voor 1 portie roux (voor ongeveer 4 personen bechamelsaus) heb je nodig:

  • 50 gram (room)boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk

Roux maken in 4 stappen

Met deze 4 snelle stappen maak je zelf roux, als basis voor bijvoorbeeld kaassaus of bechamelsaus.

Stap 1. Boter smelten

Smelt de boter in een steelpannetje. Traditionele witte roux maak je met gesmolten boter die nog niet bruin is. Je kunt de boter ook eerst bruinen (langer laten pruttelen) voor een nootachtigere smaak.

Stap 2. Bloem bakken

Voeg in één keer de bloem toe aan de gesmolten boter. Gebruik een garde of een siliconen pannenlikker om de bloem goed door de boter te prakken en smeren. Het moet een gladde pasta worden zonder klontjes.

Stap 3. Bloem verhitten

Verhit de bloem minimaal 2-3 minuten zodat eventuele bacteriën gedood worden. Rauwe bloem kan namelijk gevaarlijk zijn. In deze tijd gaart de basis van de roux goed.

Stap 4. Melk toevoegen

Giet nu beetje bij beetje de melk erbij. Doe dat rustig en terwijl je goed roert met een garde. Zo voorkom je dat er toch nog klontjes in de saus komen. Blijf melk toevoegen en goed roeren totdat de saus de gewenste dikte heeft. Daarna kun je kruiden toevoegen om de saus op smaak te brengen.

Roux te dun geworden?

Je moet roux precies volgens deze stappen maken. Is de roux na stap 4 te dun? Dan kun je geen bloem en/of boter meer toevoegen. Laat de saus dan nog een paar minuten pruttelen of probeer een van deze tips om saus in te dikken.

Nog meer kooktips

Kijk, weer wat geleerd! Wil je nog meer handige blogs? Klik en scroll eens door onze website. Wil je liever receptinspiratie voor maaltijden, drankjes en tussendoortjes? Bekijk dan onze kookboeken eens. En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok?

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: